Truskawkowy sorbet z Martini

Lody z alkoholem? Czemu nie! 🙂 Co prawda jest on tam bardziej dla smaku, bo jego proporcja do samych truskawek jest relatywnie mała, ale dodaje im sporo charakteru. Idealny deser na letnie popołudnie i możecie przygotować go w domowych warunkach.

Zamiast Martini można dodać też Prosecco, szampana itp. Z każdym wyjdzie obłędnie!

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 100 ml Martini
  • Opcjonalnie – 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i wrzucamy do blendera.
  2. Dodajemy Martini i miksujemy wszystko razem – ja lubię kwaśne sorbety, więc nie dodawałam cukru, poza tym zawartym w alkoholu, ale jeśli uznacie, ze wolicie słodsze na tym etapie spróbujcie i dosłodźcie.
  3. Zmiksowane truskawki przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Mieszamy co ok 20-30 minut, aby się całkiem nie zbryliły.
  4. Jeśli sorbet Wam zamarznie rozbijcie go na mniejsze kawałki i zmiksujcie pulsacyjnie w rozdrabniaczu – odzyska dzięki temu konsystencję.

 

Truskawkowy sorbet z Martini

Lody z alkoholem? Czemu nie! 🙂 Co prawda jest on tam bardziej dla smaku, bo jego proporcja do samych truskawek jest relatywnie mała, ale dodaje im sporo charakteru. Idealny deser na letnie popołudnie i możecie przygotować go w domowych warunkach.

Zamiast Martini można dodać też Prosecco, szampana itp. Z każdym wyjdzie obłędnie!

Ingredients

  • 500 g truskawek
  • 100 ml Martini
  • Opcjonalnie - 1 łyżka cukru

Instructions

  1. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i wrzucamy do blendera

  2. Dodajemy Martini i miksujemy wszystko razem - ja lubię kwaśne sorbety, więc nie dodawałam cukru, poza tym zawartym w alkoholu, ale jeśli uznacie, ze wolicie słodsze na tym etapie spróbujcie i dosłodźcie

  3. Zmiksowane truskawki przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Mieszamy co ok 20-30 minut, aby się całkiem nie zbryliły

  4. Jeśli sorbet Wam zamarznie rozbijcie go na mniejsze kawałki i zmiksujcie pulsacyjnie w rozdrabniaczu - odzyska dzięki temu konsystencję