Mie Goreng – indonezyjski smażony makaron

Kuchnia indonezyjska jest jedną z moich ulubionych. Prosta, ale jednocześnie bogata w smaki. Ile ja zjadłam mie goreng w różnych wariantach podczas naszej podróży po Indonezji wie nawet nie jestem w stanie zliczyć. I mi się absolutnie nie znudził!

Mie goreng oznacza po prostu smażony makaron. Jest także wersja nasi goreng, czyli to samo tylko z ryżem – nasi.

Składniki:

  • Makaron (np. chow mein)
  • 1 dymka
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • kawałek brokułu
  • sezam do posypania
  • 1 jajko

Sos do makaronu

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce.
  2. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, marchewkę, paprykę i kapustę siekamy w paseczki.
  3. Dymkę siekamy również, łącznie z białą końcówką.
  4. W patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, na nią wrzucamy warzywa i obsmażamy kilka minut, aż lekko zmiękną.
  5. Dodajemy jajko i mieszamy chwilę, aż zacznie się ścinać.
  6. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i wlewamy sos. Całość podsmażamy ok 5 minut.
  7. Podajemy z sezamem i dymką.

Mie Goreng - indonezyjski smażony makaron

Kuchnia indonezyjska jest jedną z moich ulubionych. Prosta, ale jednocześnie bogata w smaki. Ile ja zjadłam mie goreng w różnych wariantach podczas naszej podróży po Indonezji wie nawet nie jestem w stanie zliczyć. I mi się absolutnie nie znudził!

Mie goreng oznacza po prostu smażony makaron. Jest także wersja nasi goreng, czyli to samo tylko z ryżem - nasi.

Ingredients

  • Makaron (np. chow mein)
  • 1 dymka
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • kawałek brokułu
  • sezam do posypania
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru

Instructions

  1. Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce

  2. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, marchewkę, paprykę i kapustę siekamy w paseczki

  3. Dymkę siekamy również, łącznie z białą końcówką

  4. W patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, na nią wrzucamy warzywa i obsmażamy kilka minut, aż lekko zmiękną

  5. Dodajemy jajko i mieszamy chwilę, aż zacznie się ścinać

  6. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i wlewamy sos. Całość podsmażamy ok 5 minut

  7. Podajemy z sezamem i dymką