Cake pops marchewkowe z mango

Cake pops, czyli ciastka na patyku. Można wyczarować różne smaki, kolory i kombinować z dekoracjami. Ja moje cake pops zrobiłam z ciasta marchewkowego z dodatkiem pulpy mango – ciasto było bardzo wilgotne i kleiste, dzięki czemu idealnie sprawdziło się na formowanie kuleczek.

Jako dodatek wybrałam wiórki kokosowe i białą czekoladę. Wiórki są też w samym cieście, więc to dopełnia całość.

Składniki:

  • 2 jajka
  • pulpa z połówki mango
  • 150 ml oleju roślinnego
  • ok 50g posiekanych orzechów (ja dałam pekan)
  • 200 g mąki
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Do dekoracji: biała czekolada, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Marchewki myjmy, obieramy i ścieramy na tarce. Mango blendujemy na gładką pulpę.
  2. Do misy wbijamy jajka i ubijamy je na gęstą pianę – powinny praktycznie podwoić swoją objętość.
  3. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy chwilę, po czym wąskim strumykiem dolewamy olej. Masa powinna być gładka i puszysta.
  4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy pulpę i marchewkę, wiórki i orzechy i delikatnie, już teraz ręcznie mieszamy całość.
  5. W dalszej kolejności przesiewamy mąkę z solą, proszkiem, sodą i cynamonem do miski z masą i ponownie delikatnie mieszamy.
  6. Przelewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez ok 45 – godzinę, bądź do suchego patyczka.
  7. Gotowe ciasto po ostudzeniu rozdrabniamy ręcznie i formujemy z niego kulki ciasta.
  8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy w niej końcówkę patyczka, wkładamy do kuli ciasta i tę zanurzamy wedle uznania w czekoladzie. Dekorujemy wiórkami.

Cake pops marchewkowe z mango

Cake pops, czyli ciastka na patyku. Można wyczarować różne smaki, kolory i kombinować z dekoracjami. Ja moje cake pops zrobiłam z ciasta marchewkowego z dodatkiem pulpy mango - ciasto było bardzo wilgotne i kleiste, dzięki czemu idealnie sprawdziło się na formowanie kuleczek.

Jako dodatek wybrałam wiórki kokosowe i białą czekoladę. Wiórki są też w samym cieście, więc to dopełnia całość.

Ingredients

  • 2 jajka
  • pulpa z połówki mango
  • 150 ml oleju roślinnego
  • ok 50 g posiekanych orzechów (ja dałam pekan)
  • 200 g mąki
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Do dekoracji: biała czekolada, wiórki kokosowe

Instructions

  1. Marchewki myjmy, obieramy i ścieramy na tarce. Mango blendujemy na gładką pulpę

  2. Do misy wbijamy jajka i ubijamy je na gęstą pianę - powinny praktycznie podwoić swoją objętość

  3. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy chwilę, po czym wąskim strumykiem dolewamy olej. Masa powinna być gładka i puszysta

  4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy pulpę i marchewkę, wiórki i orzechy i delikatnie, już teraz ręcznie mieszamy całość

  5. W dalszej kolejności przesiewamy mąkę z solą, proszkiem, sodą i cynamonem do miski z masą i ponownie delikatnie mieszamy

  6. Przelewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez ok 45 - godzinę, bądź do suchego patyczka

  7. Gotowe ciasto po ostudzeniu rozdrabniamy ręcznie i formujemy z niego kulki ciasta

  8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy w niej końcówkę patyczka, wkładamy do kuli ciasta i tę zanurzamy wedle uznania w czekoladzie. Dekorujemy wiórkami