Dutch Baby – czyli pieczony omlet

Dutch baby, to moja najnowsza obsesja. To delikatny omlet pieczony w piekarniku. Dzięki temu jest puszysty w środku, ale też o chrupiących, przypieczonych brzegach. Można go przygotowywać zarówno na słodko, jak i słono, ale to wytrawne wersje skradły moje serce. Najlepiej wychodzi w żeliwnej patelni, ale każde inne naczynie żaroodporne nadające się do zapiekania powinno dać radę. Ja dziś polecam wersję z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado.

Składniki:

Omlet

  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

Dodatki

  • wędzony łosoś
  • awokado
  • szpinak baby
  • koperek i szczypiorek
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra dół), wstawiamy patelnię i na nią układamy łyżkę masła.
  2. W misce najpierw z solą ubijamy jajka na bardzo puszystą pianę.
  3. Do jajek dodajemy mąkę i mleko i miksujemy chwilę na gładkie ciasto.
  4. Kiedy masło się roztopi w rozgrzanej patelni upewniamy się, że pokrywa całe dno i częściowo brzegi patelni i przelewamy do niej masę.
  5. Pieczemy ok 15-20 minut bez termoobiegu, lub 10-15 z termoobiegiem, aż omlet stanie się złocisty i przypieczony.
  6. Podajemy z kawałkiem wędzonego łososia, garścią szpinaku, połówką awokado, świeżym koperkiem i szczypiorkiem oraz kleksem z jogurtu.

Dutch Baby - czyli pieczony omlet

Ingredients

  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • wędzony łosoś
  • szpinak baby
  • koperek i szczypiorek
  • awokado
  • jogurt naturalny

Instructions

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra dół), wstawiamy patelnię i na nią układamy łyżkę masła

  2. W misce najpierw z solą ubijamy jajka na bardzo puszystą pianę

  3. Do jajek dodajemy mąkę i mleko i miksujemy chwilę na gładkie ciasto

  4. Kiedy masło się roztopi w rozgrzanej patelni upewniamy się, że pokrywa całe dno i częściowo brzegi patelni i przelewamy do niej masę

  5. Pieczemy ok 15-20 minut bez termoobiegu, lub 10-15 z termoobiegiem, aż omlet stanie się złocisty i przypieczony

  6. Podajemy z kawałkiem wędzonego łososia, garścią szpinaku, połówką awokado, świeżym koperkiem i szczypiorkiem oraz kleksem z jogurtu