Fish Tacos z dorszem

Tacos to jedne z moich ulubionych potraw kuchni tex-mex. Nie przepadam za tymi w hard shell, czyli chrupiącej skorupce, za to zdecydowanie bardziej wolę te w soft shell, szczególnie, jeśli zrobiłam je sama. Mam dla Was zatem sprawdzony przepis na tortille oraz genialne fish tacos, które pokochacie.Koniecznie przygotujcie do nich tą salsę z mango – dodaje świeżości i przenosi w wakacyjne klimaty!

Składniki:

Soft Tacos tortille

  • 100 g mąki
  • 80ml bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Pieczony Dorsz

  • 500 g filetu z dorsza
  • Mix przypraw – kumin, pieprz syczuański, kolendra, papryka słodka i wędzona
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz

Salasa z mango

  • 1 duży pomidor
  • 1/2 mango
  • świeża kolendra
  • 1/2 szalotki
  • sok z połówki limonki
  • ostra świeża papryczka
  • sól i pieprz

Dodatki

  • Sałata lodowa
  • Awokado
  • sosy ostre  -BBQ i chipotle
  • limonka do podania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciast na tortille – w misce mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto – należy je zagniatać ok 10 minut – albo ręcznie albo w robocie.
  2. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok 20 minut, aby aktywował się gluten.
  3. Przechodzimy do ryby – dorsza oprószamy przyprawami, dodajemy lekko przesiekany czosnek, skórkę z cytryny, wkładamy do rękawa do pieczeni ai pieczemy ok 15-20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
  4. Podczas gdy dorsz się piecze szykujemy salsę. Siekamy drobno w kostkę pomidora, usuwając gniazda nasienne. Mango i szalotkę również kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną kolendrę, sok z limonki, posiekane chili, w zależności o poziomu ostrości i mieszamy razem.
  5. Kiedy ciasto na tacos odpocznie dzielimy je na 6 części i wałkujemy na bardzo cienkie placki – ok 1mm. Można podsypać trochę mąką, aby się lepiej wałkowało.
  6. Smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne przyrumienione plamki.
  7. Upieczonego dorsza dzielimy na mniejsze kawałki.
  8. Składając tacos na każdą tortille układamy trochę pokrojonej sałaty lodowej, łyżeczkę salsy, kawałki dorsza, na górę plasterki awokado i całość polewamy sosami i skrapiamy limonką.

Fish Tacos z Dorszem

Tacos to jedne z moich ulubionych potraw kuchni tex-mex. Nie przepadam za tymi w hard shell, czyli chrupiącej skorupce, za to zdecydowanie bardziej wolę te w soft shell, szczególnie, jeśli zrobiłam je sama. Mam dla Was zatem sprawdzony przepis na tortille oraz genialne fish tacos, które pokochacie.Koniecznie przygotujcie do nich tą salsę z mango - dodaje świeżości i przenosi w wakacyjne klimaty!

Ingredients

  • 100 g mąki
  • 80 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g filetu z dorsza
  • Mix przypraw - kumin, pieprz syczuański, kolendra, papryka słodka i wędzona
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 mango
  • świeża kolendra
  • 1/2 szalotki
  • sok z połówki limonki
  • ostra świeża papryczka
  • Sałata lodowa
  • Awokado
  • sosy ostre  -BBQ i chipotle
  • limonka do podania

Instructions

  1. Zaczynamy od przygotowania ciast na tortille - w misce mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto - należy je zagniatać ok 10 minut - albo ręcznie albo w robocie

  2. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok 20 minut, aby aktywował się gluten

  3. Przechodzimy do ryby - dorsza oprószamy przyprawami, dodajemy lekko przesiekany czosnek, skórkę z cytryny, wkładamy do rękawa do pieczeni ai pieczemy ok 15-20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem

  4. Podczas gdy dorsz się piecze szykujemy salsę. Siekamy drobno w kostkę pomidora, usuwając gniazda nasienne. Mango i szalotkę również kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną kolendrę, sok z limonki, posiekane chili, w zależności o poziomu ostrości i mieszamy razem

  5. Kiedy ciasto na tacos odpocznie dzielimy je na 6 części i wałkujemy na bardzo cienkie placki - ok 1mm. Można podsypać trochę mąką, aby się lepiej wałkowało

  6. Smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne przyrumienione plamki

  7. Upieczonego dorsza dzielimy na mniejsze kawałki

  8. Składając tacos na każdą tortille układamy trochę pokrojonej sałaty lodowej, łyżeczkę salsy, kawałki dorsza, na górę plasterki awokado i całość polewamy sosami i skrapiamy limonką