Smash Burgery

Smash Burgery – jeżeli ich nie znacie, to koniecznie wypróbujcie, bo mogą zmienić wasze życie! Czym są? To cienkie kotlety, które rozgniata się bezpośrednio na super rozgrzanej patelni i smaży tak, aby mięso mocno się skartelizowało i stało z zewnątrz chrupiące.

Do takich burgerów wystarczy dobra bułka i ser cheddar oraz klasyczny prosty sos – majonez, ketchup i musztarda. Nic więcej! I najważniejsze – im mniejsze bułki i burgery tym lepiej!

Składniki:

  • 500 g wołowiny mielonej
  • sól i pieprz
  • 4 kajzerki
  • ser cheddar

Przygotowanie:

  1. Z mięsa mielonego formujemy 8 małych kulek o równej wadze – doprawiamy je solą i pieprzem.
  2. Patelnię rozgrzewamy maksymalnie jak tylko się da i lekko przecieramy tylko odrobiną oleju.
  3. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwną) kładziemy kulki mięsa i bardzo szybko szpatułką rozpłaszczamy je na grubość ok 0,5cm.
  4. Smażymy z obu stron, natomiast po przewróceniu na drugą na każdym kotleciku układamy kawałek sera cheddar.
  5. Serwujemy w zgrillowanych lekko bułeczkach (np. kajzerkach) posmarowanych sosem i z dwoma kotletami.
  6. Sos to nic innego jak wymieszane w równych proporcjach po 2 łyżki ketchupu, musztardy i majonezu.

Smash Burgery

Smash Burgery - jeżeli ich nie znacie, to koniecznie wypróbujcie, bo mogą zmienić wasze życie! Czym są? To cienkie kotlety, które rozgniata się bezpośrednio na super rozgrzanej patelni i smaży tak, aby mięso mocno się skartelizowało i stało z zewnątrz chrupiące.

Do takich burgerów wystarczy dobra bułka i ser cheddar oraz klasyczny prosty sos - majonez, ketchup i musztarda. Nic więcej! I najważniejsze - im mniejsze bułki i burgery tym lepiej!

Ingredients

  • 500 g wołowiny mielonej
  • sól i pieprz
  • 4 kajzerki
  • ser cheddar
  • Sos: majonez, ketchup, musztarda

Instructions

  1. Z mięsa mielonego formujemy 8 małych kulek o równej wadze. Doprawiamy je solą i pieprzem

  2. Patelnię rozgrzewamy maksymalnie jak tylko się da i lekko przecieramy tylko odrobiną oleju

  3. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwną) kładziemy kulki mięsa i bardzo szybko szpatułką rozpłaszczamy je na grubość ok 0,5cm

  4. Smażymy z obu stron, natomiast po przewróceniu na drugą na każdym kotleciku układamy kawałek sera cheddar

  5. Serwujemy w zgrillowanych lekko bułeczkach (np. kajzerkach) posmarowanych sosem i z dwoma kotletami. Sos to nic innego jak wymieszane w równych proporcjach po 2 łyżki ketchupu, musztardy i majonezu