Boże Narodzenie: Dorsz z kiszoną kapustą i pieczonym kalafiorem

Jak święta, to i ryby! Jestem ciekawa, jakie dania królują u Was na stołach? Wiadomo, że Wigilia ma swoje potrawy, zapewne inne w każdym regionie, ale co ląduje na Waszych stołach podczas obiadu w pierwszy dzień świąt? Jeśli szukacie pomysłu na Bożonarodzeniowy obiad, to polecam dorsza.

Jest soczysty, polędwica pełna smaku, a do tego pieczony pikantny kalafior, chrupiące ziemniaczki i pyszna surówka z kiszonej kapusty z pewnością będą smakować wielu osobom. Poniżej składniki na porcję dla 2 osób

Składniki:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 6 średnich ziemniaków
  • pół główki kalafiora
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • skórka starta z cytryny
  • Do podania: surówka z kiszonej kapusty

Przygotowanie:

  1. Polędwicę z dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje.
  2. Ziemniaki kroimy na połówki i obgotowujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i wstawiamy, skropione lekko oliwą z oliwek do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 15 minut, aby się zarumieniły.
  3. Kalafior dzielimy na różyczki i smarujemy marynatą – wymieszanym miodem z 2 łyżkami oliwy z oliwek i posiekanym ząbkiem czosnku. Dokładamy do pieczących się ziemniaków na ok 10 minut.
  4. Pokrojone kawałki dorsza doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.
  5. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, dodajemy masło i pozostałe rozgniecione ząbki czosnku. Na tak powstałym maśle czosnkowym podsmażamy kawałki polędwicy z obu stron, aż staną się złociste.
  6. Rybę serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami, kalafiorem i surówką z kapusty kiszonej.

Boże Narodzenie: Dorsz z kiszoną kapustą i pieczonym kalafiorem

Jak święta, to i ryby! Jestem ciekawa, jakie dania królują u Was na stołach? Wiadomo, że Wigilia ma swoje potrawy, zapewne inne w każdym regionie, ale co ląduje na Waszych stołach podczas obiadu w pierwszy dzień świąt? Jeśli szukacie pomysłu na Bożonarodzeniowy obiad, to polecam dorsza.

Jest soczysty, polędwica pełna smaku, a do tego pieczony pikantny kalafior, chrupiące ziemniaczki i pyszna surówka z kiszonej kapusty z pewnością będą smakować wielu osobom. Poniżej składniki na porcję dla 2 osób.

Ingredients

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 6 średnich ziemniaków
  • pół główki kalafiora
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • skórka starta z cytryny
  • Do podania: surówka z kiszonej kapusty

Instructions

  1. Polędwicę z dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na mniejsze porcje

  2. Ziemniaki kroimy na połówki i obgotowujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i wstawiamy, skropione lekko oliwą z oliwek do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 15 minut, aby się zarumieniły

  3. Kalafior dzielimy na różyczki i smarujemy marynatą - wymieszanym miodem z 2 łyżkami oliwy z oliwek i posiekanym ząbkiem czosnku. Dokładamy do pieczących się ziemniaków na ok 10 minut

  4. Pokrojone kawałki dorsza doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką z cytryny

  5. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, dodajemy masło i pozostałe rozgniecione ząbki czosnku. Na tak powstałym maśle czosnkowym podsmażamy kawałki polędwicy z obu stron, aż staną się złociste

  6. Rybę serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami, kalafiorem i surówką z kapusty kiszonej