Boże Narodzenie: Maślane ciasteczka z wiśniami

Kruche ciasteczka to coś co kojarzy mi się ze świętami. Wiadomo, pierniczki są zawsze na pierwszym miejscu, ale jeżeli komuś się one znudziły, to właśnie maślane ciasteczka z kwaśnym wiśniowym nadzieniem mogą stanowić świetną alternatywę.

Jeśli dodatkowo posypiecie je lekko cukrem pudrem nadacie im piękny zimowy wygląd! W końcu biel i czerwień to jedne z podstawowych kolorów świątecznej palety.

Składniki:

Składniki:

  • 275 g mąki
  • 175 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • Dżem wiśniowy do przełożenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem.
  2. Do mąki dodajemy lekko ogrzane, ale nie całkiem miękkie masło i zagniatamy całość na gładkie, jednolite ciasto.
  3. Ciasto zawijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok 3-4 mm grubości placek i okrągłą foremką wycinamy ciasteczka – w połowie z nich mniejszą foremką w kształcie gwiazdki wycinamy otwór.
  5. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 8-10 minut, aż delikatnie zaczną się brzegi rumienić. Po upieczeniu będą bardzo delikatne i kruche, więc polecam ostudzić je całkowicie na kratce, zanim je przełożymy.
  6. Ostudzone pełne okręgi smarujemy porcją dżemu i przykrywamy ciastkiem z otworem w kształcie gwiazdki. Posypujemy cukrem pudrem.