Friends: Ten z Joey’s Special, czyli dwie pizze!

Czy jest coś lepszego od pizzy? Tak dwie pizze! I właśnie to jest kultowy Joey’s special – pamiętacie ten odcinek, kiedy Phoebe zamówiła pizzę i Joey był niepocieszony, że zamówili pizzę bez niego. Phoebe na to odpowiedziała, że zamawiając myślała o nim, więc zamówiła Joey’s special. 

Pizza nowojorska jest bardzo charakterystyczna – wilgotna, z chrupiącym spodem, ale ciasto jest na tyle elastyczne, że da się kawałek pizzy złożyć na pół i  to jest właśnie kwintesencja pizzy nowojorskiej. Nic dziwnego, że Joey kocha pizzę – nie da się jej oprzeć. Piątek bez dwóch pizz dla niego to jak Święto Dziękczynienia bez indyka.

Sekret tej pizzy tkwi w cieście i wierzcie mi, że chcecie poświęcić na jego przygotowanie więcej czasu, ponieważ efekt końcowy będzie naprawdę świetny. Ciasto warto przygotować wieczorem dzień wcześniej, jeśli planujecie robić pizzę następnego dnia.

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • semolina do podsypania

Dodatki

  • sos pomidorowy (ja daję passatę z czosnkiem i bazylią)
  • mozzarella
  • salami
  • parmezan

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy zaczyn na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie dodajemy mąkę, oliwę i wyrabiamy ciasto ok 10 minut – będzie dość kleiste.
  3. Smarujemy je oliwą, zakrywamy miskę folią spożywczą i ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc do wyrośnięcia.
  4. Następnego dnia wyciągamy ciasto, dzielimy na 2-3 porcje i formujemy kulki, które następnie ponownie przykrywamy folią i ściereczkę – ważne, aby pod folią zostawić przestrzeń do wyrośnięcia – ciasto powinno rosnąć w cieple jeszcze 2-3 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do najwyższej możliwej temperatury, na jaką pozwala Wam piekarnik, razem z blachą w środku.
  6. Kulkę ciasta na łopatce do pizzy bądź pergaminie, jeśli takiej nie macie rozciągamy na okrągły cienki placek z grubszym brzegiem, podsypując semoliną – pozwala ona łatwo zsunąć na blachę placek. 
  7. Należy działać szybko, żeby ciasto za bardzo nie namokło – smarujemy sosem – nie za grubą warstwą, na to parmezan, kawałki mozzarelli oraz salami – z łopatki placek wrzucamy na blachę do piekarnika, bądź wyciągamy blachę i na nią z pergaminem zsuwamy szybko na blachę.
  8. Pieczemy ok 10 minut, pod koniec można włączyć funkcję grill, aby podpiec ją od góry.

Friends: Ten z Joey's Special, czyli dwie pizze!

Czy jest coś lepszego od pizzy? Tak dwie pizze! I właśnie to jest kultowy Joey’s special - pamiętacie ten odcinek, kiedy Phoebe zamówiła pizzę i Joey był niepocieszony, że zamówili pizzę bez niego. Phoebe na to odpowiedziała, że zamawiając myślała o nim, więc zamówiła Joey’s special. 

Pizza nowojorska jest bardzo charakterystyczna - wilgotna, z chrupiącym spodem, ale ciasto jest na tyle elastyczne, że da się kawałek pizzy złożyć na pół i  to jest właśnie kwintesencja pizzy nowojorskiej. Nic dziwnego, że Joey kocha pizzę - nie da się jej oprzeć. Piątek bez dwóch pizz dla niego to jak Święto Dziękczynienia bez indyka.

Sekret tej pizzy tkwi w cieście i wierzcie mi, że chcecie poświęcić na jego przygotowanie więcej czasu, ponieważ efekt końcowy będzie naprawdę świetny. Ciasto warto przygotować wieczorem dzień wcześniej, jeśli planujecie robić pizzę następnego dnia.

Ingredients

  • 300 g mąki
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • semolina do podsypania
  • sos pomidorowy (ja daję passatę z czosnkiem i bazylią)
  • mozzarella
  • salami
  • parmezan

Instructions

  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy zaczyn na 15-20 minut do wyrośnięcia

  2. Po tym czasie dodajemy mąkę, oliwę i wyrabiamy ciasto ok 10 minut - będzie dość kleiste

  3. Smarujemy je oliwą, zakrywamy miskę folią spożywczą i ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc do wyrośnięcia

  4. Następnego dnia wyciągamy ciasto, dzielimy na 2-3 porcje i formujemy kulki, które następnie ponownie przykrywamy folią i ściereczkę - ważne, aby pod folią zostawić przestrzeń do wyrośnięcia - ciasto powinno rosnąć w cieple jeszcze 2-3 godziny

  5. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do najwyższej możliwej temperatury, na jaką pozwala Wam piekarnik, razem z blachą w środku

  6. Kulkę ciasta na łopatce do pizzy bądź pergaminie, jeśli takiej nie macie rozciągamy na okrągły cienki placek z grubszym brzegiem, podsypując semoliną - pozwala ona łatwo zsunąć na blachę placek. Należy działać szybko, żeby ciasto za bardzo nie namokło - smarujemy sosem - nie za grubą warstwą, na to parmezan, kawałki mozzarelli oraz salami - z łopatki placek wrzucamy na blachę do piekarnika, bądź wyciągamy blachę i na nią z pergaminem zsuwamy szybko na blachę

  7. Pieczemy ok 10 minut, pod koniec można włączyć funkcję grill, aby podpiec ją od góry