Friends: Ten z Czekoladowymi Ciasteczkami z tajnego przepisu babci Pheoebe

Przepis babci Pheoebe na jej słynne ciasteczka z czekoladą przez lata był skrywaną tajemnicą, którą zabrała ze sobą do grobu, gdyż pożar w mieszkaniu Pheoebe strawił zapisany przez babcię przepis. Podobno ta recepturę dostała od swojej francuskiej babci Nestley Tolouse. Zamiast tego Pheoebe podarowała Monice i Chandlerowi jako prezent ślubny ostatnie ciasteczko, jakie zostało z porcji upieczonej przez babcię.

Zajęło to Monice kilka nieudanych prób odtworzenia receptury, zanim odkryli, że tajemnicza prababka Pheoebe Nestley Tolouse to tak naprawdę lista składników z opakowania popularnych ciastek Nestle Toll House. Moja receptura co prawda nie pochodzi z tych ciastek, ale gwarantuję Wam, że jest pyszna!

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady
  • 115 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z sodą i szczyptą soli. 
  2. Miękkie masło wrzucamy do misy miksera i dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gładka i puszysta.
  3. Następnie dodajemy jajko, chwilę miksujemy i dodajemy mąkę z sodą i solą.
  4. Mieszamy, aż ciasto stanie się jednolite. Do ciasta dodajemy posiekaną drobno czekoladę i już ręcznie mieszamy wszystko razem.
  5. Ciasto należy zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
  6. Po schłodzeniu z ciasta formujemy kulki i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej pergaminem.
  7. Pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Z tej porcji wyjdzie ok 10 ciastek.

Friends: Ten z Czekoladowymi Ciasteczkami z tajnego przepisu babci Phoebe

Przepis babci Phoebe na jej słynne ciasteczka z czekoladą przez lata był skrywaną tajemnicą, którą zabrała ze sobą do grobu, gdyż pożar w mieszkaniu Phoebe strawił zapisany przez babcię przepis. Podobno ta recepturę dostała od swojej francuskiej babci Nestley Tolouse. Zamiast tego Phoebe podarowała Monice i Chandlerowi jako prezent ślubny ostatnie ciasteczko, jakie zostało z porcji upieczonej przez babcię.

Zajęło to Monice kilka nieudanych prób odtworzenia receptury, zanim odkryli, że tajemnicza prababka Phoebe Nestley Tolouse to tak naprawdę lista składników z opakowania popularnych ciastek Nestle Toll House. Moja receptura co prawda nie pochodzi z tych ciastek, ale gwarantuję Wam, że jest pyszna!

Ingredients

  • 1 tabliczka czekolady
  • 115 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Instructions

  1. Mąkę mieszamy z sodą i szczyptą soli. Miękkie masło wrzucamy do misy miksera i dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gładka i puszysta

  2. Następnie dodajemy jajko, chwilę miksujemy i dodajemy mąkę z sodą i solą

  3. Mieszamy, aż ciasto stanie się jednolite. Do ciasta dodajemy posiekaną drobno czekoladę i już ręcznie mieszamy wszystko razem

  4. Ciasto należy zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut

  5. Po schłodzeniu z ciasta formujemy kulki i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej pergaminem

  6. Pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Z tej porcji wyjdzie ok 10 ciastek