Indyk w sosie curry z ananasem

Uwielbiam połączenie ananasa z jalapeno – szczególnie tym świeżym. I to właśnie ta kombinacja była podstawą do powstania tego przepisu. Soczysty indyk, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego, słodycz ananasa i ostrość os jalapeno.

Indyka z powodzeniem można zastąpić tez kurczakiem, bądź tofu w wersji wege.

Składniki:

  • 1 duża pierś z indyka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ok 200 g świeżego ananasa
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • papryczka jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • Do podania: ryż, świeża kolendra, świeże jalapeno

Przygotowanie:

  1. Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na patelni, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i również podsmażamy z indykiem przez ok 2-3 minuty.
  2. Do mięsa i ananasa dodajemy pastę curry, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę – jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw dodajcie dosłownie kawałek. Ilość zależy od Was.
  3. Po podsmażeniu czosnku i papryczki i pasty curry z resztą składników dolewamy mleko kokosowe i dusimy ok 10 minut.
  4. Serwujemy z ugotowanym ryżem i np. świeżą kolendrą.

Indyk w sosie curry z ananasem

Uwielbiam połączenie ananasa z jalapeno - szczególnie tym świeżym. I to właśnie ta kombinacja była podstawą do powstania tego przepisu. Soczysty indyk, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego, słodycz ananasa i ostrość os jalapeno.

Indyka z powodzeniem można zastąpić tez kurczakiem, bądź tofu w wersji wege.

Ingredients

  • 1 duża pierś z indyka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200 g świeżego ananasa
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • papryczka jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • Do podania: ryż, świeża kolendra, świeże jalapeno

Instructions

  1. Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na patelni, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i również podsmażamy z indykiem przez ok 2-3 minuty

  2. Do mięsa i ananasa dodajemy pastę curry, posiekany czosnek i posiekaną papryczkę - jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw dodajcie dosłownie kawałek. Ilość zależy od Was

  3. Po podsmażeniu czosnku i papryczki i pasty curry z resztą składników dolewamy mleko kokosowe i dusimy ok 10 minut

  4. Serwujemy z ugotowanym ryżem i np. świeżą kolendrą