Odwrócone ciasto z ananasem

W sam raz na ciepłe letnie popołudnie, czy przyjęcie w ogrodzie. to są smaki, które kojarzą mi się z latem. A ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Ananas i wiśnie kojarzą mi się właśnie z takim letnim popołudniem. Koniecznie wykorzystajcie świeżego ananasa – gwarantuję Wam, że będzie o niebo lepszy niż ten z puszki.

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • świeży ananas
  • 8 do 10 wiśni maraschino

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 łyżek masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 100 ml soku ananasowego (ok pół szklanki)

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy formę do pieczenia – lekko przecieramy ją masłem lub olejem roślinnym.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło i cukier na polewę, należy to robić na średnim ogniu, często mieszając.
  3. Kiedy nasza mieszanka jest gotowa i lekko zbrązowieje przelewamy ją do przygotowanej formy do pieczenia.
  4. Ananasa obieramy ze skóry, wydrążamy twardy środek i kroimy na ok 1cm plastry.
  5. Gdy masa w formie ostygnie lekko układamy plastry ananasa i wiśnie.
  6. Na koniec przygotowujemy ciasto. Suche składniki mieszamy razem, W osobnej misce ucieramy cukier z masłem. Masa powinna stać się jasna i kremowa, ubijając na średnich obrotach ok 5 minut.
  7. Następnie dodajemy jajka i miksujemy jeszcze ok 1 minutę. Cały czas ubijając do masy dodajemy na zmianę suche składniki i sok z ananasa. Ciasto powinno być jasne i puszyste.
  8. Ciasto delikatnie przekładamy do formy na ananasy i wiśnie. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.
  9. Po upieczeniu odstawiamy na ok 20-30 minut do ostygnięcia i wykładamy na paterę, odwracając je do góry nogami, tak, aby ananas znalazł się na górze.

 

Odwrócone ciasto z ananasem

W sam raz na ciepłe letnie popołudnie, czy przyjęcie w ogrodzie. to są smaki, które kojarzą mi się z latem. A ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Ananas i wiśnie kojarzą mi się właśnie z takim letnim popołudniem. Koniecznie wykorzystajcie świeżego ananasa - gwarantuję Wam, że będzie o niebo lepszy niż ten z puszki.

Ingredients

  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • świeży ananas
  • 8-10 wiśni maraschino
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżek masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 100 ml soku ananasowego (ok pół szklanki)

Instructions

  1. Przygotowujemy formę do pieczenia - lekko przecieramy ją masłem lub olejem roślinnym

  2. W rondelku rozpuszczamy masło i cukier na polewę, należy to robić na średnim ogniu, często mieszając

  3. Kiedy nasza mieszanka jest gotowa i lekko zbrązowieje przelewamy ją do przygotowanej formy do pieczenia

  4. Ananasa obieramy ze skóry, wydrążamy twardy środek i kroimy na ok 1cm plastry

  5. Gdy masa w formie ostygnie lekko układamy plastry ananasa i wiśnie

  6. Na koniec przygotowujemy ciasto. Suche składniki mieszamy razem, W osobnej misce ucieramy cukier z masłem. Masa powinna stać się jasna i kremowa, ubijając na średnich obrotach ok 5 minut

  7. Następnie dodajemy jajka i miksujemy jeszcze ok 1 minutę. Cały czas ubijając do masy dodajemy na zmianę suche składniki i sok z ananasa. Ciasto powinno być jasne i puszyste

  8. Ciasto delikatnie przekładamy do formy na ananasy i wiśnie. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut

  9. Po upieczeniu odstawiamy na ok 20-30 minut do ostygnięcia i wykładamy na paterę, odwracając je do góry nogami, tak, aby ananas znalazł się na górze