Bao z dorszem i majonezem wasabi

Dawno nie było tutaj Bao, więc pora na rybną odsłonę z dorszem. Mój przepis na same bułeczki znajdziecie tutaj, ale dzisiaj to właśnie dorsz jest głównym składnikiem tego dania. Bardzo cytrusowy i aromatyczny idealnie komponuje się z majonezem wasabi.

Koniecznie zróbcie też ten majonez, wierzcie  i, że on zmienia cały charakter dania!

Składniki:

  • Majonez wasabi
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • Opcjonalnie – odrobina zielonego barwnika spożywczego, dla podkręcenia koloru sosu, zależnie od tego jakiej pasty wasabi używacie

Dorsz cytrusowy

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki masła
  • sól i pieprz

Dodatki

  • 8 bułeczek bao
  • ogórek
  • dymka
  • świeże chili
  • prażone orzeszki ziemne
  • czerwona kapusta

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od upieczenia dorsza. Czosnek siekamy w płatki, i układamy je na filecie dorsza, który nacieramy też solą i pieprzem.
  2. Filet posypujemy też skórką z cytryny i pomarańczy i wkładamy do rękawa do pieczenia.
  3. Na polędwicę układamy dodatkowo masło, zamykamy szczelnie i pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem – dorsz powinien być soczysty i aromatyczny. Nie dodaję na tym etapie soku z cytrusów, ponieważ zawarte w nim kwasy ścinają białko i ryba może wyjść twarda, dlatego wszelkie soki cytrusowe należy dodawać już po obróbce termicznej owoców morza i ryb.
  4. Podczas, gdy ryba się piecze szykujemy majonez – wszystkie składniki dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. 
  5. Kroimy tez warzywa – kapustę szatkujemy, ogórka obieraczką ścinamy na cienkie wstążki wzdłuż, zamiast kroić na plasterki, dymkę kroimy na długie paski a następnie rozrywamy je, aby uzyskać efekt poskręcanych nitek. Chili kroimy w cienkie plasterki.
  6. Przy składaniu Bao smarujemy dolną część majonezem, na to układamy porcję kapusty, kawałki dorsza, wstążki ogórka, nitki dymki oraz chili i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Bao z dorszem i majonezem wasabi

Dawno nie było tutaj Bao, więc pora na rybną odsłonę z dorszem. Mój przepis na same bułeczki znajdziecie tutaj, ale dzisiaj to właśnie dorsz jest głównym składnikiem tego dania. Bardzo cytrusowy i aromatyczny idealnie komponuje się z majonezem wasabi.

Koniecznie zróbcie też ten majonez, wierzcie  i, że on zmienia cały charakter dania!

Ingredients

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • pcjonalnie - odrobina zielonego barwnika spożywczego, dla podkręcenia koloru sosu, zależnie od tego jakiej pasty wasabi używacie
  • 500 g polędwicy z dorsza
  • skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki masła
  • sól i pieprz
  • 8 bułeczek bao
  • ogórek
  • dymka
  • świeże chili
  • prażone orzeszki ziemne
  • czerwona kapusta

Instructions

  1. Zaczynamy od upieczenia dorsza. Czosnek siekamy w płatki, i układamy je na filecie dorsza, który nacieramy też solą i pieprzem

  2. Filet posypujemy też skórką z cytryny i pomarańczy i wkładamy do rękawa do pieczenia

  3. Na polędwicę układamy dodatkowo masło, zamykamy szczelnie i pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem - dorsz powinien być soczysty i aromatyczny. Nie dodaję na tym etapie soku z cytrusów, ponieważ zawarte w nim kwasy ścinają białko i ryba może wyjść twarda, dlatego wszelkie soki cytrusowe należy dodawać już po obróbce termicznej owoców morza i ryb

  4. Podczas, gdy ryba się piecze szykujemy majonez - wszystkie składniki dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. Kroimy tez warzywa - kapustę szatkujemy, ogórka obieraczką ścinamy na cienkie wstążki wzdłuż, zamiast kroić na plasterki, dymkę kroimy na długie paski a następnie rozrywamy je, aby uzyskać efekt poskręcanych nitek. Chili kroimy w cienkie plasterki

  5. Przy składaniu Bao smarujemy dolną część majonezem, na to układamy porcję kapusty, kawałki dorsza, wstążki ogórka, nitki dymki oraz chili i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi