Pikantne pierogi z wołowiną i serem cheddar

Mam w domu wyjątkowego miłośnika pierogów, który na pierwszym miejscu zawsze stawia ruskie, ale od czasu do czasu nie odmówi innych opcji smakowych. Szczególnie,jeśli mają w sobie wołowinę!

Te pierogi to gratka dla tych, którzy są „team z mięsem”. Oprócz aromatycznej wołowiny w środku jest też ser cheddar i to połączenie to niebo w gębie! Mi najbardziej smakują podsmażone!

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz

  • 500 g wołowiny mielonej
  • 200 g sera cheddar
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • Sól i pieprz
  • 2 roztarte ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. W misce łyżką mieszamy wodę z przesianą z solą mąką i następnie przekładamy na stolnicę lub blat, dodajemy oliwę i zagniatamy – im dłużej wyrabiamy ciasto, tym jest bardziej elastyczne i delikatne. Powinno się je zagniatać ok 5—10 minut.
  2. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm i wycinamy z niego kółka.
  3. Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami dokładnie i nabierając ok łyżeczkę farszu lepimy pierogi.
  4. Gotujemy ok 3-4 minuty w osolonej wodzie.