Panierowany boczniak

Panierowany boczniak to moja ulubiona alternatywa dla mięsnych przekąsek. Kocham grzyby w każdej postaci, a boczniak ma charakterystyczną, mięsistą strukturę, która fantastycznie nadaje się dla wegetariańskiej wersji np. kąsków z kurczaka. Do panierki dodałam mix przypraw, który nadał całości niesamowitego aromatu. Koniecznie wypróbujcie – wierzcie mi, każdy miłośnik mięsa powie, że ta wersja też jest smaczna!

Do chrupiących boczniaków polecam serwować frytki, lub ziemniaczane kuleczki pieczone w piekarniku i sałatkę bądź warzywo jako dodatek.

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • mąka do obtoczenia
  • 1 łyżka mixu przypraw (sól, papryka słodka, pieprz cayenne, kumin, kolendra, pieprz czarny)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Boczniaki opłukać, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mące.
  2. Jajko roztrzepać widelcem w miseczce, a bułkę tartą wymieszać z miksem przypraw.
  3. Obtoczone w mące boczniaki maczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej z przyprawami.
  4. Boczniaki smażymy w oleju (ok 0,5 cm na powierzchni patelni) na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu

Panierowany boczniak

Panierowany boczniak to moja ulubiona alternatywa dla mięsnych przekąsek. Kocham grzyby w każdej postaci, a boczniak ma charakterystyczną, mięsistą strukturę, która fantastycznie nadaje się dla wegetariańskiej wersji np. kąsków z kurczaka. Do panierki dodałam mix przypraw, który nadał całości niesamowitego aromatu. Koniecznie wypróbujcie - wierzcie mi, każdy miłośnik mięsa powie, że ta wersja też jest smaczna!

Do chrupiących boczniaków polecam serwować frytki, lub ziemniaczane kuleczki pieczone w piekarniku i sałatkę bądź warzywo jako dodatek.

Ingredients

  • 400 g boczniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka mixu przypraw (sól, papryka słodka, pieprz cayenne, kumin, kolendra, pieprz czarny)
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia

Instructions

  1. Boczniaki opłukać, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mące

  2. Jajko roztrzepać widelcem w miseczce, a bułkę tartą wymieszać z miksem przypraw

  3. Obtoczone w mące boczniaki maczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej z przyprawami

  4. Boczniaki smażymy w oleju (ok 0,5 cm na powierzchni patelni) na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu