Key Lime cheesecake – limonkowy sernik

Nie mogło zabraknąć tu tego sernika – chodził mi po głowie od roku, od kiedy odwiedziliśmy Key West. Słyszałam wiele historii na temat tego limonkowego cuda i uznałam, że muszę zrobić swoją wersję. Dlaczego swoją? Bo niestety w Polsce ciężko jest dostać limonki z Key West, ale ze zwykłymi wychodzi równie pyszny. I powiem Wam, że póki co to jest chyba mój ulubiony sernik!

Jest wilgotny, kremowy i obłędnie limonkowy – smakuje jak wakacje, za którymi tęsknię okrutnie. Koniecznie go wypróbujcie!

Skladniki:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 kg twarogu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • skórka z 3 limonek
  • sok z jednej limonki
  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Herbatniki razem z masłem miksujemy w blenderze, a następnie wykładamy nimi spód formy do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 10-15 minut.
  2. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy, dodajemy jajko, kremówkę i mąkę i mieszamy na gładką masę.
  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy cukier, skórkę i sok z limonek i ponownie dokładnie mieszamy.
  4. Masę przekładamy do formy ze spodem z herbatników (moja forma ma 23 cm) i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka. Aby wierzch się nie spalił przykrywamy folią aluminiową na czas pieczenia.
  5. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłym piekarniku, aby nie opadł.
  6. Podajemy po ostudzeniu, najlepiej następnego dnia. Wierzch można posypać otartą skórką z limonki i udekorować kremem na bazie mascarpone bądź plasterkami limonki i np. rurkami z kremem.

Key Lime cheesecake - limonkowy sernik

Nie mogło zabraknąć tu tego sernika - chodził mi po głowie od roku, od kiedy odwiedziliśmy Key West. Słyszałam wiele historii na temat tego limonkowego cuda i uznałam, że muszę zrobić swoją wersję. Dlaczego swoją? Bo niestety w Polsce ciężko jest dostać limonki z Key West, ale ze zwykłymi wychodzi równie pyszny. I powiem Wam, że póki co to jest chyba mój ulubiony sernik!

Jest wilgotny, kremowy i obłędnie limonkowy - smakuje jak wakacje, za którymi tęsknię okrutnie. Koniecznie go wypróbujcie!

Ingredients

  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 kg twarogu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • skórka z 3 limonek
  • sok z jednej limonki
  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 łyżka masła

Instructions

  1. Herbatniki razem z masłem miksujemy w blenderze, a następnie wykładamy nimi spód formy do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 10-15 minut

  2. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy, dodajemy jajko, kremówkę i mąkę i mieszamy na gładką masę

  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy cukier, skórkę i sok z limonek i ponownie dokładnie mieszamy

  4. Masę przekładamy do formy ze spodem z herbatników (moja forma ma 23 cm) i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka. Aby wierzch się nie spalił przykrywamy folią aluminiową na czas pieczenia

  5. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłym piekarniku, aby nie opadł

  6. Podajemy po ostudzeniu, najlepiej następnego dnia. Wierzch można posypać otartą skórką z limonki i udekorować kremem na bazie mascarpone bądź plasterkami limonki i np. rurkami z kremem