Pikantny indyk curry z ananasem w mleku kokosowym

Pamiętam, że lata temu, jeszcze za czasów studenckich korzystaliśmy z gotowych sosów z torebki instant i jednym z nich był kurczak curry. Już od wielu wielu lat nie używam takich sosów, ale ponieważ lubię połączenie drobiu ze świeżym ananasem i curry, to czasem przygotowuję dużo smaczniejszą i zdrowszą wersję sama. I wcale nie potrzeba dużo czasu, aby to danie przygotować.

Można je serwować zarówno z ryżem, jak i kaszą bądź innymi dodatkami. I koniecznie ze świeżym ananasem, nie tym słodzonym w zalewie z puszki.

Składniki:

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 pierś z indyka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • świeża papryczka jalapeno
  • 2-3 łyżki pasty curry (lub garam masala)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • sól i pieprz
  • Do podania: ryż, świeża kolendra, pokrojona w plasterki jalapeno

Przygotowanie:

  1. Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, a następnie dodajemy posiekaną szalotkę oraz posiekany drobno czosnek.
  2. Do indyka dodajemy pokrojonego (wcześniej obranego i oczyszczonego z łykowatego środka) w kostkę ananasa.
  3. Całość chwilę podsmażamy na średnim ogniu przez ok 2 minuty, a następnie dolewamy mleko kokosowe i wodę, dodajemy pastę curry, sól i pieprz do smaku oraz dla ostrości posiekaną papryczkę jalapeno.
  4. Dusimy ok 10-15 minut, aż sos lekko się zredukuje.
  5. Podajemy np. z ryżem i świeżą kolendrą.

Pikantny indyk curry z ananasem w mleku kokosowym

Pamiętam, że lata temu, jeszcze za czasów studenckich korzystaliśmy z gotowych sosów z torebki instant i jednym z nich był kurczak curry. Już od wielu wielu lat nie używam takich sosów, ale ponieważ lubię połączenie drobiu ze świeżym ananasem i curry, to czasem przygotowuję dużo smaczniejszą i zdrowszą wersję sama. I wcale nie potrzeba dużo czasu, aby to danie przygotować.

Można je serwować zarówno z ryżem, jak i kaszą bądź innymi dodatkami. I koniecznie ze świeżym ananasem, nie tym słodzonym w zalewie z puszki.

Ingredients

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 pierś z indyka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • świeża papryczka jalapeno
  • 2-3 łyżki pasty curry (lub garam masala)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • sól i pieprz
  • Do podania: ryż, świeża kolendra, pokrojona w plasterki jalapeno

Instructions

  1. Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, a następnie dodajemy posiekaną szalotkę oraz posiekany drobno czosnek

  2. Do indyka dodajemy pokrojonego (wcześniej obranego i oczyszczonego z łykowatego środka) w kostkę ananasa

  3. Całość chwilę podsmażamy na średnim ogniu przez ok 2 minuty, a następnie dolewamy mleko kokosowe i wodę, dodajemy pastę curry, sól i pieprz do smaku oraz dla ostrości posiekaną papryczkę jalapeno

  4. Dusimy ok 10-15 minut, aż sos lekko się zredukuje

  5. Podajemy np. z ryżem i świeżą kolendrą