Tęczowe muffinki mango z kremem truskawkowym

Dzisiaj Dzień Dziecka i z tej okazji mam dla Was coś specjalnego. Muffinki delikatne jak chmurki, z truskawkowym kremem i mango w środku. Żelkowa tęcza i odrobina różowej waty cukrowej przywodzą mi na myśl bajkę z mojego dzieciństwa Troskliwe Misie.Jestem pewna, ze odrobina tęczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła! Koniecznie je wypróbujcie!

Składniki:

Muffinki

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 1 mango
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • Szczypta soli

Krem truskawkowy

  • 3-4 truskawki
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Do dekoracji – wata cukrowa i żelki tęczowe

Przygotowanie:

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy.
  2. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Do masy maślanej dodajemy jajka, wanilię i ubijamy mikserem.
  3. Po ubiciu łączymy masę z mąką i ubijamy na gładkie ciasto, dodając na końcu mleko.
  4. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w formie na muffinki, do środka dodajemy kilka kawałków mango i pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy kremem – aby go przygotować miksujemy truskawki i ubijamy je z mascarpone i cukrem pudrem.
  6. Z waty cukrowej i żelek tworzymy tęczę i chmurki, przed samym podaniem, bo wata się szybko rozpuszcza pod wpływem wilgoci.

Tęczowe muffinki mango z kremem truskawkowym

Dzisiaj Dzień Dziecka i z tej okazji mam dla Was coś specjalnego. Muffinki delikatne jak chmurki, z truskawkowym kremem i mango w środku. Żelkowa tęcza i odrobina różowej waty cukrowej przywodzą mi na myśl bajkę z mojego dzieciństwa Troskliwe Misie. Jestem pewna, ze odrobina tęczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła! Koniecznie je wypróbujcie!

Ingredients

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 1 mango
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 3-4 truskawki
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Do dekoracji - wata cukrowa i żelki tęczowe

Instructions

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy

  2. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Do masy maślanej dodajemy jajka, wanilię i ubijamy mikserem

  3. Po ubiciu łączymy masę z mąką i ubijamy na gładkie ciasto, dodając na końcu mleko

  4. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w formie na muffinki, do środka dodajemy kilka kawałków mango i pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut do tzw. suchego patyczka

  5. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy kremem - aby go przygotować miksujemy truskawki i ubijamy je z mascarpone i cukrem pudrem

  6. Z waty cukrowej i żelek tworzymy tęczę i chmurki, przed samym podaniem, bo wata się szybko rozpuszcza pod wpływem wilgoci