Boże Narodzenie: Sałatka śledziowa

Trzy lata temu dzieliłam się z Wami przepisem mojej Mamy na szubę, czyli warstwową sałatkę śledziową. Każdy z Was zapewne zna też klasyczną wersję sałatki jarzynowej, która powstaje głównie z warzyw po rosole. Dzisiejsza sałatka jest wariacją na temat obu i stanowi trochę takie połączenie jej głównych składników. Mamy to śledzia, czyli główny element szuby, są gotowane ziemniaki i buraczki, ale również marchewka, pietruszka, cebulka i ogórek kiszony.

Ta sałatka łączy w sobie różne smaki i tekstury, mamy słodkie buraczki i marchewkę, słone śledzie i ogórki, do tego kremowe ziemniaki i chrupiącą cebulkę. A do tego jest super szybka w wykonaniu i ma obłędny kolor, za sprawą buraczków.

 

Składniki:

  • ok 400 g filetów śledziowych (mogą być z octu lub oleju)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 burak
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała szalotka
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Buraka zawijamy w folię i pieczemy ok 30- minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (możecie też użyć gotowego gotowanego buraka, jakie można kupić w paczkach)
  2. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i gotujemy, aż zmiękną.
  3. Filety śledziowe kroimy w kostkę. Podobnie robimy z ogórkami.
  4. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ogórka i śledzi.
  5. Upieczonego buraka obieramy i również siekamy w kostkę, podobnie po ugotowaniu kroimy i dodajemy do reszty składników.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku –  ilość soli zależy od tego ja bardzo słone są śledzie i ogórki kiszone. Sok z cytryny dodajemy na koniec – w przypadku śledzi z octu może być potrzebna mniejsza ilość, więc warto najpierw spróbować sałatki przed wlaniem całości.
  7. Podawać schłodzoną, najlepiej po ok godzinie od przygotowania. Nabierze ona też bardziej intensywnego koloru od buraczków.

 

 

 

 

Boże Narodzenie: Sałatka śledziowa

Trzy lata temu dzieliłam się z Wami przepisem mojej Mamy na szubę, czyli warstwową sałatkę śledziową. Każdy z Was zapewne zna też klasyczną wersję sałatki jarzynowej, która powstaje głównie z warzyw po rosole. Dzisiejsza sałatka jest wariacją na temat obu i stanowi trochę takie połączenie jej głównych składników. Mamy to śledzia, czyli główny element szuby, są gotowane ziemniaki i buraczki, ale również marchewka, pietruszka, cebulka i ogórek kiszony.

Ta sałatka łączy w sobie różne smaki i tekstury, mamy słodkie buraczki i marchewkę, słone śledzie i ogórki, do tego kremowe ziemniaki i chrupiącą cebulkę. A do tego jest super szybka w wykonaniu i ma obłędny kolor, za sprawą buraczków.

Ingredients

  • ok 400 g filetów śledziowych (mogą być z octu lub oleju)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 burak
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała szalotka
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Instructions

  1. Buraka zawijamy w folię i pieczemy ok 3- minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

  2. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i gotujemy, aż zmiękną

  3. Filety śledziowe kroimy w kostkę. Podobnie robimy z ogórkami

  4. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ogórka i śledzi

  5. Upieczonego buraka obieramy i również siekamy w kostkę, podobnie po ugotowaniu kroimy i dodajemy do reszty składników

  6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku -  ilość soli zależy od tego ja bardzo słone są śledzie i ogórki kiszone. Sok z cytryny dodajemy na koniec - w przypadku śledzi z octu może być potrzebna mniejsza ilość, więc warto najpierw spróbować sałatki przed wlaniem całości

  7. Podawać schłodzoną, najlepiej po ok godzinie od przygotowania. Nabierze ona też bardziej intensywnego koloru od buraczków