Pieczona pikantna edamame

Jak piątek, to może pora na przekąskę? A jak przekąską, to pewnie nie do końca zdrowa? Nic mylnego – fasolka edamame może być zarówno zdrowa, jak i smaczna, a ta pieczona już w ogóle!

Pamiętajcie, że przyprawy możecie sobie dobrać indywidualnie, ale być może skusicie się na moją wersję.

Składniki:

  • 300 g mrożonej edamame
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • płatki chili – zależnie od tego jaki poziom ostrości chcecie
  • 1 ziele angielskie
  • oregano
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Fasolkę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Podczas, gdy się gotuje w moździerzu ucieramy chili, kolendrę i ziele angielskie.
  3. Ugotowaną fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy roztarte przyprawy, oregano, sól i pieprz i oliwę i dokładnie mieszamy.
  4. Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 10-15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.

Pieczona pikantna edamame

Jak piątek, to może pora na przekąskę? A jak przekąską, to pewnie nie do końca zdrowa? Nic mylnego - fasolka edamame może być zarówno zdrowa, jak i smaczna, a ta pieczona już w ogóle!

Pamiętajcie, że przyprawy możecie sobie dobrać indywidualnie, ale być może skusicie się na moją wersję.

Ingredients

  • 300 g mrożonej edamame
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • płatki chili - zależnie od tego jaki poziom ostrości chcecie
  • 1 ziele angielskie
  • oregano
  • 1 łyżka oliwy

Instructions

  1. Fasolkę gotujemy według instrukcji na opakowaniu

  2. Podczas, gdy się gotuje w moździerzu ucieramy chili, kolendrę i ziele angielskie

  3. Ugotowaną fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy roztarte przyprawy, oregano, sól i pieprz i oliwę i dokładnie mieszamy

  4. Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 10-15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem