Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne to jedne z moich ulubionych nie-mięsnych wersji tego dania. Te są bogate w białko, smaczne i aromatyczne. Mają w sobie dużo szczypiorku, a jeśli jesteście fanami kalafiora, to na pewno przypadną Wam do gustu.

Tego typu kotlety smakują dobrze zarówno w wersji klasycznej, jak i np. w formie burgerów, koniecznie kiedyś przetestujcie jej w takim wydaniu.

Składniki:

  • ok 300 g kalafiora
  • 5 jajek (3 na twardo, 2 surowe)
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy i rozdrabniamy w malakserze.
  2. Do rozdrobnionego kalafiora dodajemy posiekane 3 jajka na twardo, 2 surowe jajka, posiekany szczypiorek, sól i pieprz oraz mąkę z cieciorki i dokładnie mieszamy.
  3. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i na małym ogniu smażymy na złoto z obu stron.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. awokado i surówką colesław)

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Kotlety jajeczne to jedne z moich ulubionych nie-mięsnych wersji tego dania. Te są bogate w białko, smaczne i aromatyczne. Mają w sobie dużo szczypiorku, a jeśli jesteście fanami kalafiora, to na pewno przypadną Wam do gustu.

Tego typu kotlety smakują dobrze zarówno w wersji klasycznej, jak i np. w formie burgerów, koniecznie kiedyś przetestujcie jej w takim wydaniu.

Ingredients

  • ok 300 g kalafiora
  • 5 jajek (3 na twardo, 2 surowe)
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy i rozdrabniamy w malakserze

  2. Do rozdrobnionego kalafiora dodajemy posiekane 3 jajka na twardo, 2 surowe jajka, posiekany szczypiorek, sól i pieprz oraz mąkę z cieciorki i dokładnie mieszamy

  3. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i na małym ogniu smażymy na złoto z obu stron

  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. awokado i surówką colesław)