Grillowana ośmiornica z warzywami

Weekend majowy od zawsze kojarzy mi się z rozpoczęciem sezony grillowego, więc z tej okazji mam dla Was wyjątkowy przepis – na grillowaną ośmiornicę. To zaraz po przegrzebkach jest mój ulubiony owoc morza i kocham zarówno jej smak, jak i strukturę mięsa.

Koniecznie podajcie do niej tez grillowane cytryny, smakują obłędnie i idealnie się komponują! Co do tego? Pieczone warzywa – ziemniaczki, cebula, papryka i patisony. I sałatka colesław z czerwonej kapusty.

Składniki:

  • 4 macki ośmiornicy – możecie ją kupić gotową już ugotowaną w dobrych sklepach rybnych, bądź czasem jest też dostępna np. w Lidlu.
  • 5-6 ziemniaków
  • 4 patisony
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • do podania np. sałatka colesław, oliwa z oliwek, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wcześniej obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną.
  2. Patisony kroimy w grubą kostkę, podobnie paprykę i cebulę.
  3. Następnie Warzywa układamy np. na tacce na grillu – można tez upiec w piekarniku, aż się zarumienią, doprawiamy do smaku.
  4. Ośmiornicę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. /układamy na grillu i grillujemy z obu stron przez ok 1-2 minut. W ten sam sposób przyrządzimy ją też na patelni grillowej.
  5. Cytrynę kroimy w ćwiartki i również grillujemy.
  6. Podajemy ją skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, razem z porcją warzyw i np. sałatką colesław, bądź inną, na jaką macie ochotę i np. sałatką colesław, bądź inną, na jaką macie ochotę.

Grillowana ośmiornica z warzywami

Weekend majowy od zawsze kojarzy mi się z rozpoczęciem sezony grillowego, więc z tej okazji mam dla Was wyjątkowy przepis - na grillowaną ośmiornicę. To zaraz po przegrzebkach jest mój ulubiony owoc morza i kocham zarówno jej smak, jak i strukturę mięsa.

Koniecznie podajcie do niej tez grillowane cytryny, smakują obłędnie i idealnie się komponują! Co do tego? Pieczone warzywa - ziemniaczki, cebula, papryka i patisony. I sałatka colesław z czerwonej kapusty.

Ingredients

  • 4 macki ośmiornicy - możecie ją kupić gotową już ugotowaną w dobrych sklepach rybnych, bądź czasem jest też dostępna np. w Lidlu
  • 5-6 ziemniaków
  • 4 patisony
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • do podania np. sałatka colesław, oliwa z oliwek, sól i pieprz

Instructions

  1. Ziemniaki wcześniej obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną

  2. Patisony kroimy w grubą kostkę, podobnie paprykę i cebulę

  3. Następnie Warzywa układamy np. na tacce na grillu - można tez upiec w piekarniku, aż się zarumienią, doprawiamy do smaku

  4. Ośmiornicę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. /układamy na grillu i grillujemy z obu stron przez ok 1-2 minut. W ten sam sposób przyrządzimy ją też na patelni grillowej

  5. Cytrynę kroimy w ćwiartki i również grillujemy

  6. Podajemy ją skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, razem z porcją warzyw i np. sałatką colesław, bądź inną, na jaką macie ochotę i np. sałatką colesław, bądź inną, na jaką macie ochotę