Power bowl z łososiem, kalafiorem, awokado i camembertem

To jedno z tych dań, które powstało trochę w efekcie czyszczenia lodówki. Wyciągnęłam z niej na pozór niepasujące składniki i okazało się, że jednak pasują do siebie bardzo dobrze!

Pieczony kalafior, łosoś, awokado, camembert i obłędnie dobry sos tahini, na który przepis znajdziecie tutaj. Porcja dla dwóch osób.

Składniki:

  • 200 g pieczonego łososia
  • 1 awokado
  • 300 g kalafiora
  • 100 g camembert
  • garść pomidorków koktajlowych
  • Roszponka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy miód z oliwą i posiekanym czosnkiem i tym smarujemy podzielony na różyczki kalafior. Układamy na pergaminie do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach.
  2. W miskach układamy porcję kalafiora, solimy do smaku.
  3. Na kalafior ląduje pokrojone w kostkę awokado, kawałki łososia, plastry camembert oraz pomidorki koktajlowe.
  4. Całość doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba i skrapiamy sosem tahini.