Zapiekane papryczki jalapeno z mozzarellą i bekonem

Sezon grillowy w pełni, a pogoda w końcu choć trochę zaczęła nas rozpieszczać! Dlatego mam dla Was super pomysł, zarówno na grilla, jak i do zrobienia w domu, w piekarniku, ale wyjdzie także na patelni! Papryczki jalapeno wypełnione mozzarellą i zawinięte w bekon.

Jeśli nie macie wysokiej tolerancji na ostre, zamieńcie je na chili, zwykłe łagodne mini papryki lub papryczki padron.

Składniki:

  • ok 300-500 g papryczek jalapeno
  • 1 kulka mozarelli
  • 1 opakowanie 250 g boczku wędzonego

Przygotowanie:

  1. Papryczki przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Mozzarellę kroimy w paseczki o grubości ok 0,5 cm
  3. Pasy boczki przecinamy wzdłuż na pół.
  4. Do połówek papryczki nakładamy pasek mozzarelli i owijamy paskiem bekonu – jedna połówka paska może Wam starczyć na dwie papryczki.
  5. PW domowych warunkach pieczemy ok 10 minut w 170 stopniach z termoobiegiem, aż bekon stanie się rumiany i chrupiący, a na grillu ok 15 minut, albo aż uznacie, że boczek odpowiednio się zapiekł.