Sałatka z pieczonym kalafiorem, cieciorką i jajkiem

Wiosna na talerzu – tak przynajmniej mi się kojarz, kiedy patrzę na tę sałatkę. Jest kolorowo, jest pożywnie, ale przede wszystkim jest smacznie! Jajko, pikantny kalafior, chrupiący bekon, pieczona cieciorka, awokado.

Całość skropiona sosem jogurtowym z tahini. Lepiej być nie może. Gwarantuję Wam, że to jest proste, ale bardzo smaczne połączenie.

Sałatka z pieczonym kalafiorem, cieciorką i jajkiem

Wiosna na talerzu - tak przynajmniej mi się kojarz, kiedy patrzę na tę sałatkę. Jest kolorowo, jest pożywnie, ale przede wszystkim jest smacznie! Jajko, pikantny kalafior, chrupiący bekon, pieczona cieciorka, awokado.

Całość skropiona sosem jogurtowym z tahini. Lepiej być nie może. Gwarantuję Wam, że to jest proste, ale bardzo smaczne połączenie.

Ingredients

  • 2 jajka na twardo
  • 200 g kalafiora
  • 2-3 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 1 awokado
  • 2-3 plastry boczku wędzonego
  • 1 mała sałata rzymska
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Boczek podsmażamy na suchej patelni z obu stron aż stanie się rumiany i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu i aby stał się chrupki

  2. Jajka kroimy na ćwiartki, awokado w kostkę, szczypiorek drobno siekamy

  3. Kalafior i cieciorkę mieszamy z miodem i papryką słodką, wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach

  4. Czosnek do sosu siekamy i rozcieramy z solą. Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce

  5. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy i siekamy w paski. Na talerzach układamy sałatę, na nią dajemy pieczonego kalafiora, cieciorkę, kawałki awokado, jajka

  6. Posypujemy pokruszonym bekonem, szczypiorkiem i skrapiamy sosem. Porcja jest na dwie osoby