Różowe naleśniki z twarożkiem bananowym, żółtym melonem i granatem

Jak przemycić buraka do diety – np. dodać zmiksowane puree z buraka do ciasta na naleśniki. Nie dość, że zdrowo, to jeszcze smacznie i kolorowo. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na wytrawną wersję burakowych naleśników. Teraz przyszła pora na słodką wersję.

Co znajdziecie w środku? Twarożek bananowy, owoce granatu i kulki melona, które dodają orzeźwienia. W sam raz na lato.

Składniki:

Naleśniki

  • 0,5 upieczonego buraka
  • 500 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka

Twarożek

  • 500 g twarogu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatkowo: owoce granatu i melon do podania

Przygotowanie:

  1. Mleko miksujemy w blenderze z burakiem, aż będzie miało jednolitą konsystencję i nie będzie w nim większych kawałków miąższu.
  2. Dodajemy do mleka mąkę, olej, jajka i sól i mieszamy wszystko na nie dość gęste, ale wciąż lejące się ciasto.
  3. Patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej naleśniki z obu stron.
  4. W malakser że miksujemy wszystkie składniki na twarożek.
  5. Naleśniki smarujemy twarożkiem, do środka dodajemy owoce granatu, składamy na ćwiartki i serwujemy z kulkami melona.