Huevos Rancheros

Jajka Farmera to jeden z klasyków, które najczęściej można znaleźć w Meksyku, ale podbiły serca ludzi na całym świecie, w tym moje. To nic innego jak jako sadzone serwowane na pszennej tortilli z duża ilością dodatków – awokado, zieloną salsą, świeża papryką, chili, kukurydzą, fasolą i limonką.

Znajdziecie tu wszystko, co pozwoli Wam fantastycznie rozpocząć dzień. A dodatki to też kwestia umowna i zależy od Was – ja dziś dzielę się moją ulubioną wersją.

Składniki:

Tortille

  • 100 g mąki
  • 80 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki

  • 2 jajka
  • awokado
  • czerwona papryka
  • kukurydza i fasola z puszki
  • czerwona cebula
  • świeże chili
  • kawałek sera feta
  • zielona salsa
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • limonka do podania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od tortilli – z tej porcji wyjdą Wam 2 duże tortille. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy wodę i oliwę i mieszamy najpierw widelcem.
  2. Kiedy składniki w miarę się połączą zagniatamy na gładkie ciasto ok 10 minut, zawijamy w folię i odstawiamy na ok 20-3- minut.
  3. Po tym, jak ciasto „odpocznie dzielimy je na dwie części, lekko oprószamy mąką i wałkujemy na bardzo cienkie placki.
  4. Smażymy na suchej patelni, dobrze rozgrzanej, aż się zarumienią i zaczną się robić ciemniejsze plamki.
  5. Jajka smażymy na patelni, tortille smarujemy salsą, układamy na niej jajka i dodatki – piórka cebuli, kukurydzę i fasolę, pokrojona w kostkę paprykę, plastry awokado, szczypiorek i pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku.

Huevos Rancheros

Jajka Farmera to jeden z klasyków, które najczęściej można znaleźć w Meksyku, ale podbiły serca ludzi na całym świecie, w tym moje. To nic innego jak jako sadzone serwowane na pszennej tortilli z duża ilością dodatków - awokado, zieloną salsą, świeża papryką, chili, kukurydzą, fasolą i limonką.

Znajdziecie tu wszystko, co pozwoli Wam fantastycznie rozpocząć dzień. A dodatki to też kwestia umowna i zależy od Was - ja dziś dzielę się moją ulubioną wersją.

Ingredients

  • 100 g mąki
  • 80 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • awokado
  • papryka
  • świeże chili
  • fasola i kukurydza z puszki
  • zielona salsa
  • szczypiorek
  • czerwona cebula
  • kawałek sera feta
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Zaczynamy od tortilli - z tej porcji wyjdą Wam 2 duże tortille. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy wodę i oliwę i mieszamy najpierw widelcem

  2. Kiedy składniki w miarę się połączą zagniatamy na gładkie ciasto ok 10 minut, zawijamy w folię i odstawiamy na ok 20-3- minut

  3. Po tym, jak ciasto "odpocznie dzielimy je na dwie części, lekko oprószamy mąką i wałkujemy na bardzo cienkie placki

  4. Smażymy na suchej patelni, dobrze rozgrzanej, aż się zarumienią i zaczną się robić ciemniejsze plamki

  5. Jajka smażymy na patelni, tortille smarujemy salsą, układamy na niej jajka i dodatki - piórka cebuli, kukurydzę i fasolę, pokrojona w kostkę paprykę, plastry awokado, szczypiorek i pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku