Kalafior chipotle z sałatką z ogórkiem, granatem i sosem tahini

Jeżeli jeszcze nie jedliście steków z kalafiora, to nie traćcie czasu, bo to jest coś, co nawet mięsożercom zasmakuje. Pieczony w marynacie chipotle jest idealnie pikantny, dymny i lekko słodkawy. W sam raz na grilla, ale idealnie wychodzi też w piekarniku czy na patelni. Możliwości jest wiele.

Ja bardzo lubię łączyć go ze świeżą sałatką, w skład której wchodzi sałata rzymska, świeży ogórek, owoce granatu, parmezan i sos tahini.

Składniki:

Steki z kalafiora

  • 1 główka kalafiora
  • 1 łyżeczka papryki chipotle
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (roztarte)
  • sól do smaku

Sałatka

  • 1 sałata rzymska
  • 3-4 łyżki owoców granatu
  • 1/2 świeżego ogórka
  • płatki parmezanu

Sos tahini

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku (bardzo drobno posiekany lub roztarty)
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kalafior myjemy i kroimy w plastry (steki) ok 2cm grubości. /układamy na blaszce wyłożonej pergaminem
  2. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę i pędzelkiem smarujemy nasze steki z kalafiora z obu stron.
  3. Steki pieczemy ok 15-20 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem.
  4. W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki na sos, zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aby składniki się połączyły.
  5. W misce umieszczamy porwaną lub pokrojoną sałatę rzymską, ogórka pokrojonego w półplasterki i owoce granatu wraz z płatkami parmezanu. 
  6. Całość mieszamy i skrapiamy sosem. Serwujemy razem z upieczonymi stekami.

Jeżeli jeszcze nie jedliście steków z kalafiora, to nie traćcie czasu, bo to jest coś, co nawet mięsożercom zasmakuje. Pieczony w marynacie chipotle jest idealnie pikantny, dymny i lekko słodkawy. W sam raz na grilla, ale idealnie wychodzi też w piekarniku czy na patelni. Możliwości jest wiele.

Ja bardzo lubię łączyć go ze świeżą sałatką, w skład której wchodzi sałata rzymska, świeży ogórek, owoce granatu, parmezan i sos tahini.

Ingredients

  • 1 główka kalafiora
  • 1 łyżeczka papryki chipotle
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (roztarte)
  • sól do smaku
  • 1 sałata rzymska
  • 3-4 łyżki owoców granatu
  • 1/2 świeżego ogórka
  • płatki parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku (bardzo drobno posiekany lub roztarty)
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Instructions

  1. Kalafior myjemy i kroimy w plastry (steki) ok 2cm grubości. /układamy na blaszce wyłożonej pergaminem

  2. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę i pędzelkiem smarujemy nasze steki z kalafiora z obu stron

  3. Steki pieczemy ok 15-20 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem

  4. W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki na sos, zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aby składniki się połączyły

  5. W misce umieszczamy porwaną lub pokrojoną sałatę rzymską, ogórka pokrojonego w półplasterki i owoce granatu wraz z płatkami parmezanu. Całość mieszamy i skrapiamy sosem. Serwujemy razem z upieczonymi stekami