Nasi Goreng z krewetkami

Zbierałam się do tego przepisu i zbierałam, żeby w końcu dodać go na bloga. Po naszej wycieczce do Indonezji w zeszłym roku przywiozłam ze sobą tyle nowych smaków i muszę zacząć się nimi z Wami dzielić. To danie jadłam prawie codziennie będąc w Indonezji. Co ciekawe bardzo często serwowane jest ono na śniadania, ale tak szczerze, to jest tak dobre, że mogę to jeść w kółko.

Nasi Goreng to nic innego jak zasmażany ryż z warzywami i różnymi dodatkami – zwykle owocami morza, w które obfituje Indonezja, stąd też krewetki. A te chrupiące prażynki, to smażony makaron ryżowy. Przepis znajdziecie tu.

 

Składniki:

  • 100 g  ryżu
  • 2 jajka
  • 200 g krewetek
  • 1 dymka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mała marchewka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
  2. Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę w paseczki, a kapustę poszatkować.
  3. Krewetki polecam wymoczyć w wodzie z mlekiem i czosnkiem ok 30 minut przed gotowaniem.
  4. Na dużej patelni, a najlepiej woku wlać ok 2 łyżki oleju i dodać posiekany czosnek, papryczkę chili i połowę cebuli dymki (białą część) i chwilę obsmażyć.
  5. Następnie dodać paprykę, marchew i smażyć ok 5 minut. Dodać kapustę, obsmażyć 2 minuty i wlać sosy oraz dodać cukier.
  6. Całość dobrze wymieszać, a następnie dodać ugotowany ryż, wymieszać, zsunąć ryż z warzywami na jedną połowę patelni, wbić jajka, chwilę je podsmażyć mieszając, a następnie wymieszać z ryżem i warzywami.
  7. Na koniec dodać odcedzone krewetki i smażyć je z ryżem ok 4 minuty, aż staną się różowe.

 

 

 

 

 

Nasi Goreng z krewetkami

Zbierałam się do tego przepisu i zbierałam, żeby w końcu dodać go na bloga. Po naszej wycieczce do Indonezji w zeszłym roku przywiozłam ze sobą tyle nowych smaków i muszę zacząć się nimi z Wami dzielić. To danie jadłam prawie codziennie będąc w Indonezji. Co ciekawe bardzo często serwowane jest ono na śniadania, ale tak szczerze, to jest tak dobre, że mogę to jeść w kółko.

Nasi Goreng to nic innego jak zasmażany ryż z warzywami i różnymi dodatkami - zwykle owocami morza, w które obfituje Indonezja, stąd też krewetki. A te chrupiące prażynki, to smażony makaron ryżowy. Przepis znajdziecie tu.

Ingredients

  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • 200 g krewetek
  • 1 dymka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mała marchewka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • olej

Instructions

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją

  2. Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę w paseczki, a kapustę poszatkować

  3. Krewetki polecam wymoczyć w wodzie z mlekiem i czosnkiem ok 30 minut przed gotowaniem

  4. Na dużej patelni, a najlepiej woku wlać ok 2 łyżki oleju i dodać posiekany czosnek, papryczkę chili i połowę cebuli dymki (białą część) i chwilę obsmażyć

  5. Następnie dodać paprykę, marchew i smażyć ok 5 minut. Dodać kapustę, obsmażyć 2 minuty i wlać sosy oraz dodać cukier

  6. Całość dobrze wymieszać, a następnie dodać ugotowany ryż, wymieszać, zsunąć ryż z warzywami na jedną połowę patelni, wbić jajka, chwilę je podsmażyć mieszając, a następnie wymieszać z ryżem i warzywami

  7. Na koniec dodać odcedzone krewetki i smażyć je z ryżem ok 4 minuty, aż staną się różowe