Kubański Palomilla steak

Jeśli zaglądacie od czasu do czasu na mojego drugiego bloga to z pewnością mogliście trafić ostatnio na wpis o jedzeniu w USA. Jednym z naszych odkryć była kubańska restauracja w Miami Beach i totalnym zaskoczeniem okazał się Palomilla steak, zwany także jako Bistec de Palomilla – bardzo cienki i delikatny kubański przysmak, smażony na maśle z sokiem z limonki i serwowany z ryżem, smażoną cebula oraz czarną fasolą.

Stek najlepiej kroić najcieniej jak się da – wtedy wychodzi najlepiej.

 

Składniki:

  • steki z polędwicy wołowej (cienko ukrojony, max 1 cm grubości)
  • limonka
  • masło
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • szczypta oregano i szczypta kuminu
  • Do podania: czarna fasola, ryż, pietruszka

Przygotowanie:

  1. Ukrojone cienkie plastry steku rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron – ważne, aby był jak najcieńszy.
  2. W miseczce mieszamy przyprawy i nacieramy nimi przygotowane steki z obu stron. Wyciskamy na niego również sok z limonki i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Wyciągamy z lodówki pół godziny przed smażeniem.
  3. Na patelni roztapiamy 1 dużą łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek i smażymy steki ok 1 minutę z każdej strony. Odkładamy je na bok przykryte folią aluminiową.
  4. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną cebulę, na złoty kolor.
  5. Steki serwujemy przykryte cebulą z ryżem i fasolką.

 

 

 

 

Kubański Palomilla steak

Jeśli zaglądacie od czasu do czasu na mojego drugiego bloga to z pewnością mogliście trafić ostatnio na wpis o jedzeniu w USA. Jednym z naszych odkryć była kubańska restauracja w Miami Beach i totalnym zaskoczeniem okazał się Palomilla steak, zwany także jako Bistec de Palomilla - bardzo cienki i delikatny kubański przysmak, smażony na maśle z sokiem z limonki i serwowany z ryżem, smażoną cebula oraz czarną fasolą.

Stek najlepiej kroić najcieniej jak się da - wtedy wychodzi najlepiej. 

Ingredients

  • 2 steki z polędwicy wołowej (cienko ukrojony, max 1 cm grubości)
  • 1 limonka
  • masło
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • oregano i szczypta kuminu
  • Do podania: czarna fasola, ryż, pietruszka

Instructions

  1. Ukrojone cienkie plastry steku rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron - ważne, aby był jak najcieńszy

  2. W miseczce mieszamy przyprawy i nacieramy nimi przygotowane steki z obu stron. Wyciskamy na niego również sok z limonki i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Wyciągamy z lodówki pół godziny przed smażeniem.

  3. Na patelni roztapiamy 1 dużą łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek i smażymy steki ok 1 minutę z każdej strony. Odkładamy je na bok przykryte folią aluminiową.

  4. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną cebulę, na złoty kolor

  5. Steki serwujemy przykryte cebulą z ryżem i fasolką