Stek z tuńczyka w curry

Stek z tuńczyka to moja miłość od pierwszego kęsa. Co prawda w podrzędnej i z pozoru nieciekawej restauracji w hiszpańskiej Tarifie, ale to co wtedy pojawiło się na moim talerzu zachwyciło. Prosty i soczysty stek z tuńczyka, aromatyczny i delikatny. Nijak nie przypominający tego smaku z puszki. Od tamtej pory sięgam po niego kiedy tylko nadarzy się okazja na świeży stek.

Dzisiejsza wersja jest w curry, dzięki czemu klasyczny smak nabiera trochę orientalnego wydźwięku.

 

Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka (ok 500g)
  • curry
  • skórka z cyryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • Do podania: ryż, liście szpinaku w dressingu

Przygotowanie:

  1. Steki płuczemy i dokładnie osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy przyprawą curry.
  2. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy do niego posiekany czosnek. Smażymy kilka sekund i następnie czosnek odsuwamy na bok.
  3. Na patelnię kładziemy steki i smażymy ok 3 minuty z każdej strony na złoty kolor, w trakcie polewając steki masłem z czosnkiem.
  4. Usmażone steki powinny być soczyste w środku. Mogą być też lekko surowe w środku ala medium rare.
  5. Podajemy np. z ryżem i sałatką z miodowo-cytrusowym dressingiem.

 

 

 

 

Stek z tuńczyka w curry

Stek z tuńczyka to moja miłość od pierwszego kęsa. Co prawda w podrzędnej i z pozoru nieciekawej restauracji w hiszpańskiej Tarifie, ale to co wtedy pojawiło się na moim talerzu zachwyciło. Prosty i soczysty stek z tuńczyka, aromatyczny i delikatny. Nijak nie przypominający tego smaku z puszki. Od tamtej pory sięgam po niego kiedy tylko nadarzy się okazja na świeży stek.

Dzisiejsza wersja jest w curry, dzięki czemu klasyczny smak nabiera trochę orientalnego wydźwięku.

Ingredients

  • 2 steki z tuńczyka ok 500g
  • curry
  • skórka z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • o podania: ryż, liście szpinaku w dressingu

Instructions

  1. Steki płuczemy i dokładnie osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy przyprawą curry

  2. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy do niego posiekany czosnek. Smażymy kilka sekund i następnie czosnek odsuwamy na bok

  3. Na patelnię kładziemy steki i smażymy ok 3 minuty z każdej strony na złoty kolor, w trakcie polewając steki masłem z czosnkiem

  4. Usmażone steki powinny być soczyste w środku. Mogą być też lekko surowe w środku ala medium rare

  5. Podajemy np. z ryżem i sałatką z miodowo-cytrusowym dressingiem