Placuszki z kalafiora i marchewki

Jeśli klasyczne placki ziemniaczane się Wam znudziły, to te placuszki z kalafiora będą fajną alternatywą. Są co prawda mniej chrupiące z zewnątrz, ale za to bardzo aromatyczne. Przywodzą na myśl wakacje na wsi. Marchewka dodaje charakterystycznej słodyczy, a czosnek cudownie harmonizuje wszystkie smaki. 

Polecam podać je z pomidorami w śmietanie – taka alternatywna wersja dla mizerii.

 

Składniki:

  • 1 mały kalafior (ok 300-400g)
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Kalafiora i marchew myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodajemy posiekany czosnek, jajko, mleko i mąki i mieszamy na jednolitą masę.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku.
  4. Smażymy na patelni na oleju słonecznikowym lub klarowanym maśle na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu układamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby zdjąć nadmiar tłuszczu i można serwować.

 

 

 

 

 

Jeśli klasyczne placki ziemniaczane się Wam znudziły, to te placuszki z kalafiora będą fajną alternatywą. Są co prawda mniej chrupiące z zewnątrz, ale za to bardzo aromatyczne. Przywodzą na myśl wakacje na wsi. Marchewka dodaje charakterystycznej słodyczy, a czosnek cudownie harmonizuje wszystkie smaki. 

Polecam podać je z pomidorami w śmietanie - taka alternatywna wersja dla mizerii.

Ingredients

  • 1 mały kalafior (ok 300-400g)
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Instructions

  1. Kalafiora i marchew myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach

  2. Dodajemy posiekany czosnek, jajko, mleko i mąki i mieszamy na jednolitą masę

  3. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku

  4. Smażymy na patelni na oleju słonecznikowym lub klarowanym maśle na złoty kolor

  5. Po usmażeniu układamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby zdjąć nadmiar tłuszczu i można serwować