Boże Narodzenie: Śledzie z marynowanymi kurkami i podgrzybkami

Po śledziach w śmietanie z jabłkiem i żurawiną pora na połączenie, które typowo kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, czyli z dodatkiem marynowanych grzybów – kurki i podgrzybki w occie idealnie komponują się ze śledziami. Dla wzmocnienia smaku i trochę innej chrupiącej tekstury dodałam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.

Polecam serwować ze świeżym szczypiorkiem, który poza walorami smakowymi ma też te wizualne.

 

Składniki:

  • 3-4 filety śledzi w occie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały słoiczek (200g) marynowanych kurek
  • 1 mały słoiczek (200g) marynowanych podgrzybków
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie:

  1. Śledzie kroimy w paski i wrzucamy do słoika.
  2. Cebulę kroimy w piórka i na sitku polewamy wrzątkiem. Dodajemy do śledzi.
  3. Marynowane podgrzybki kroimy w paseczki, jeśli kurki są małe dajemy je w całości.
  4. Grzyby wrzucamy do śledzi, dodajemy kolendrę i dolewamy odrobinę zalewy z grzybków – ok 3-4 łyżki.
  5. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki, najlepiej na 24 godziny.

 

 

 

 

Boże Narodzenie: Śledzie z marynowanymi kurkami i podgrzybkami

Po śledziach w śmietanie z jabłkiem i żurawiną pora na połączenie, które typowo kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, czyli z dodatkiem marynowanych grzybów - kurki i podgrzybki w occie idealnie komponują się ze śledziami. Dla wzmocnienia smaku i trochę innej chrupiącej tekstury dodałam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.

Polecam serwować ze świeżym szczypiorkiem, który poza walorami smakowymi ma też te wizualne.

Ingredients

  • 3-4 filety śledzi w occie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały słoiczek (200g) marynowanych kurek
  • 1 mały słoiczek (200g) marynowanych podgrzybków
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy

Instructions

  1. Śledzie kroimy w paski i wrzucamy do słoika

  2. Cebulę kroimy w piórka i na sitku polewamy wrzątkiem. Dodajemy do śledzi

  3. Marynowane podgrzybki kroimy w paseczki, jeśli kurki są małe dajemy je w całości

  4. Grzyby wrzucamy do śledzi, dodajemy kolendrę i dolewamy odrobinę zalewy z grzybków - ok 3-4 łyżki

  5. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki, najlepiej na 24 godziny