Halloween: Krwawe babeczki z potłuczonym szkłem

Kolejny prosty przepis na Halloween, który z pewnością zrobi efekt wow. W roli głównej babeczki z dobrze znanego Wam już i sprawdzonego przepisu. Co czyni je wyjątkowymi? Intensywnie czerwone ciasto, kremowy frosting z mascarpone i rozbryzgana krew na szkle. To znaczy sos żurawinowy na karmelu. Ale przyznajcie, że robi to efekt. Kawałki karmelu wyglądają niczym potłuczone odłamki szkła, które ociekają wręcz krwią.

Do sosu żurawinowego dodałam trochę soku z cytryny, aby jego kwaśny smak podbić jeszcze bardziej i zbilansować słodki krem i ciasto.

 

Składniki:

Ciasto

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • czerwony barwnik spożywczy

Szkło z karmelu

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody

Krem

  • 250 g mascarpone
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Żurawinowa krew

  • dżem z żurawiny
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę.
  2. Do masy maślanej dodajemy jajka, wanilię i ubijamy mikserem.
  3. Po ubiciu łączymy masę z mąką i ubijamy na gładkie ciasto, dodając na końcu mleko i czerwony barwnik.
  4. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w formie na muffinki i pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut do tzw. Suchego patyczka.
  5. W międzyczasie na patelni roztapiamy cukier z wodą. Powinien zacząć lekko bombelkować, ale nie wolno dać mu się za bardzo zrumienić.
  6. Gotowy karmel przelewamy na pergamin i czekamy aż stwardnieje, a następnie kruszymy na mniejsze kawałki.
  7. Dżem z żurawiny przecieramy, odrzucając pestki i owoce, a zostawiając tylko płynną część. Dodajemy sok z cytryny. jeśli będzie za jasny dodajemy odrobinę barwnika.
  8. Kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem tworząc krem.
  9. Na upieczone i ostudzone muffinki nakładamy porcję kremy, wtykamy kawałki karmelowego szkła i skrapiamy krwawym sosem.