Kruche ciastka czekoladowe z solą morską

Nie ma nic lepszego na tą jesienną pogodę jak czekolada. Kruche, intensywnie czekoladowe ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady i solą morską do podkręcenia smaku. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy czekolada jest jeszcze płynną. Chyba nie muszę dalej przekonywać, że warto je upiec?

Polecam do nich szklankę mleka – zupełnie jak smaki dzieciństwa.

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g  gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki czarnego kakao
  • sól morska ziarnista

Przygotowanie:

  1. Zimnie masło zagniatamy z cukrem pudrem, przesianą mąką z kakao i szczyptą soli.
  2. Kiedy ciasto będzie rozmieszane dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto, na koniec dodając pokruszoną czekoladę.
  3. Dzielimy na małe porcje, tworzymy kulkę i rozpłaszczamy. Pieczemy ok 15-20 minut w 170 stopniach.
  4. Na koniec po upieczeniu posypujemy solą morską.

 

 

 

 

Kruche ciastka czekoladowe z solą morską

Nie ma nic lepszego na tą jesienną pogodę jak czekolada. Kruche, intensywnie czekoladowe ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady i solą morską do podkręcenia smaku. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy czekolada jest jeszcze płynną. Chyba nie muszę dalej przekonywać, że warto je upiec?

Polecam do nich szklankę mleka - zupełnie jak smaki dzieciństwa.

Ingredients

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki czarnego kakao
  • sól morska ziarnista

Instructions

  1. Zimnie masło zagniatamy z cukrem pudrem, przesianą mąką z kakao i szczyptą soli

  2. Kiedy ciasto będzie rozmieszane dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto, na koniec dodając pokruszoną czekoladę

  3. Dzielimy na małe porcje, tworzymy kulkę i rozpłaszczamy. Pieczemy ok 15-20 minut w 170 stopniach

  4. Na koniec po upieczeniu posypujemy solą morską