Panna cotta z matcha

Dzisiejszy deser to będzie gratka dla miłośników matcha, czyli zielonej herbaty w proszku. Ten delikatny kremowy deser idealnie komponuje się z charakterystycznym, ale nie przytłaczającym smakiem herbaty. Dla dodania efektu dekoracyjnego zrobiłam dwie warstwy – jedna jest bardziej zielona od drugiej.

Przed podaniem posypałam panna cottę odrobiną matcha dla dodatkowego kolory u dekoracji.

 

Składniki:

  • 1 l śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 -3 łyżeczki matcha
  • Laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok do namoczenia.
  2. Połowę śmietanki podgrzewamy razem z 2 łyżkami cukru i nasionami z połowy laski wanilii.
  3. Kiedy kremówka zacznie się prawie gotować zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę żelatyny i 2 łyżeczki matcha i mieszamy.
  4. Krem (bardzo płynny) przelewamy przez sitko do miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężał.
  5. Tę samą procedurą powtarzamy z drugą połową składników, tym razem dodając mniej matcha, aby uzyskać jaśniejszy kolor i dolewamy drugą warstwę do miseczek.
  6. Panna cotta potrzebuje ok 2 godziny aby całkiem stężała. Przed podaniem posypujemy odrobiną matcha z góry.

 

 

 

 

 

 

 

Panna cotta z matcha

Dzisiejszy deser to będzie gratka dla miłośników matcha, czyli zielonej herbaty w proszku. Ten delikatny kremowy deser idealnie komponuje się z charakterystycznym, ale nie przytłaczającym smakiem herbaty. Dla dodania efektu dekoracyjnego zrobiłam dwie warstwy – jedna jest bardziej zielona od drugiej.

Przed podaniem posypałam panna cottę odrobiną matcha dla dodatkowego kolory u dekoracji.

Ingredients

  • 1 l śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki matcha
  • 1 aska wanilii

Instructions

  1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok do namoczenia

  2. Połowę śmietanki podgrzewamy razem z 2 łyżkami cukru i nasionami z połowy laski wanilii

  3. Kiedy kremówka zacznie się prawie gotować zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę żelatyny i 2 łyżeczki matcha i mieszamy

  4. Krem (bardzo płynny) przelewamy przez sitko do miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężał

  5. Tę samą procedurą powtarzamy z drugą połową składników, tym razem dodając mniej matcha, aby uzyskać jaśniejszy kolor i dolewamy drugą warstwę do miseczek

  6. Panna cotta potrzebuje ok 2 godziny aby całkiem stężała. Przed podaniem posypujemy odrobiną matcha z góry