Stir fry z łososiem teriyaki i makaronem chow mein

Stir fry często powstaje spontanicznie, w moim przypadku głównie w oparciu o to, co aktualnie mam w lodówce. Tym razem wykorzystałam łososia teiyaki, na którego przepis podałam Wam już wcześniej tutaj. Dodałam do niego sprężysty makaron chow mein, chrupiącą marchewkę, paprykę, soczystą dymkę i sos teriyaki. Danie zrobicie w 15 minut i wierzcie mi, że zniknie z Waszych talerzy jeszcze szybciej.

Ja lubię dodać do stir fry prażony sezam, który dodatkowo balansuje wszystkie smaki i nadaje im specyficznego aromatu.

 

Składniki:

  • 200 g łososia teiyaki
  • 200 g makaronu chow mein
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • prażony sezam

Przygotowanie:

  1. Warzywa kroimy w paski i podsmażamy na oleju sezamowym. Dodajemy sos teriyaki i chwile dusimy, aż delikatnie zmiękną.
  2. Makaron chow mein przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Do warzyw z sosem dodajemy ugotowany makaron, kawałki łososia i prażony sezam i mieszamy wszystko razem.

 

 

 

Stir fry z łososiem teriyaki i makaronem chow mein

Stir fry często powstaje spontanicznie, w moim przypadku głównie w oparciu o to, co aktualnie mam w lodówce. Tym razem wykorzystałam łososia teiyaki, na którego przepis podałam Wam już wcześniej tutaj. Dodałam do niego sprężysty makaron chow mein, chrupiącą marchewkę, paprykę, soczystą dymkę i sos teriyaki. Danie zrobicie w 15 minut i wierzcie mi, że zniknie z Waszych talerzy jeszcze szybciej.

Ja lubię dodać do stir fry prażony sezam, który dodatkowo balansuje wszystkie smaki i nadaje im specyficznego aromatu.


Ingredients

  • 200 g łososia teiyaki
  • 200 g makaronu chow mein
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • prażony sezam

Instructions

  1. Warzywa kroimy w paski i podsmażamy na oleju sezamowym. Dodajemy sos teriyaki i chwile dusimy, aż delikatnie zmiękną

  2. Makaron chow mein przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

  3. Do warzyw z sosem dodajemy ugotowany makaron, kawałki łososia i prażony sezam i mieszamy wszystko razem