Polenta wydawała mi się jednym z tych dań, które wyglądały na proste, ale obawiałam się, że w tej prostocie kryje się jakaś skomplikowana technika. Dlatego odsuwałam próbę je wykonania przez bardzo długo. Jak się później okazało, zupełnie niesłusznie i jest to bardzo proste danie.

Ale to, że jest proste jest wręcz jej zaletą – z powodzeniem może zastąpić makaron czy ryż. Kremowa, sycąca z odrobiną parmezanu – niebo w gębie. Podałam ją z ragu, na które przepis znajdziecie tutaj.

 

Składniki:

  • 200 g kaszy kukurydzianej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • sól i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Solimy i kiedy zacznie się gotować wsypujemy kaszę kukurydzianą, cały czas mieszając na małym ogniu gotujemy ją ok 10-15 minut, aż kasza zgęstnieje i zmięknie.
  2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan oraz doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy na gładką masę.
  3. Serwujemy na ciepło lub zimno. Ja polecam podawać z ragu z wołowiną i warzywami.

 

 

 

 

Polenta z ragu

Polenta wydawała mi się jednym z tych dań, które wyglądały na proste, ale obawiałam się, że w tej prostocie kryje się jakaś skomplikowana technika. Dlatego odsuwałam próbę je wykonania przez bardzo długo. Jak się później okazało, zupełnie niesłusznie i jest to bardzo proste danie.

Ale to, że jest proste jest wręcz jej zaletą – z powodzeniem może zastąpić makaron czy ryż. Kremowa, sycąca z odrobiną parmezanu – niebo w gębie. Podałam ją z ragu, na które przepis znajdziecie tutaj.

Ingredients

  • 200 g kaszy kukurydzianej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • sól i gałka muszkatołowa

Instructions

  1. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Solimy i kiedy zacznie się gotować wsypujemy kaszę kukurydzianą, cały czas mieszając na małym ogniu gotujemy ją ok 10-15 minut, aż kasza zgęstnieje i zmięknie

  2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan oraz doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy na gładką masę

  3. Serwujemy na ciepło lub zimno. Ja polecam podawać z ragu z wołowiną i warzywami