Jajka w kokiłkach z paluszkami krabowymi i awokado

Chodziło za mną połączenie jajek, paluszków krabowych i awokado, ale nie miałam na początku pojęcia jak to skomponować. W końcu wpadłam na pomysł przygotowania prostych i szybkich sufletów jajecznych zapieczonych w kokilkach z tymi właśnie składnikami. I wiecie co wyszły super!

Kremowe awokado, intensywne w smaku ale jednocześnie delikatne mięso paluszków krabowych a to wszystko utopione w puszystym wytrawnym suflecie z jajek. Dodajcie do tego świeże chwili i gwarantuję Wam pyszne śniadanie.

 

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 150 g paluszków krabowych
  • 1 awokado
  • sól i pieprz
  • świeże chilli i szczypiorek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepujemy rózgą z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
  2. Do roztrzepanych jajek dodajemy pokrojone w kostkę paluszki krabowe i awokado oraz pokrojony szczypiorek. Opcjonalnie można też dodać świeże posiekane chilli.
  3. Kokilki smarujemy od środka masłem, wlewamy do nich masę jajeczną i pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut.
  4. Gotowe suflety można podawać w kokilkach lub wyjęte z nich.

 

 

Jajka w kokiłkach z paluszkami krabowymi i awokado

Chodziło za mną połączenie jajek, paluszków krabowych i awokado, ale nie miałam na początku pojęcia jak to skomponować. W końcu wpadłam na pomysł przygotowania prostych i szybkich sufletów jajecznych zapieczonych w kokilkach z tymi właśnie składnikami. I wiecie co wyszły super!

Kremowe awokado, intensywne w smaku ale jednocześnie delikatne mięso paluszków krabowych a to wszystko utopione w puszystym wytrawnym suflecie z jajek. Dodajcie do tego świeże chwili i gwarantuję Wam pyszne śniadanie.

Ingredients

  • 3-4 jajka
  • 150 g paluszków krabowych
  • 1 awokado
  • sól i pieprz
  • świeże chilli i szczypiorek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instructions

  1. Jajka roztrzepujemy rózgą z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem

  2. Do roztrzepanych jajek dodajemy pokrojone w kostkę paluszki krabowe i awokado oraz pokrjony szczypiorek. Opcjonalnie można też dodać świeże posiekane chili

  3. Kokilki smarujemy od środka masłem, wlewamy do nich masę jajeczną i pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut

  4. Gotowe suflety można podawać w kokilkach lub wyjęte z nich