Pieczone donuty z cytrynową nutą i cytrynową glazurą lukrową

Przepis na pieczone donuty już macie, ale możecie go zmodyfikować i sprawić, że będą nieziemsko cytrynowe poprzez albo dodanie do ciasta cytrynowego aromatu, albo startej skórki cytrynowej – ja polecam tą drugą opcję, bo jednak naturalne saki nie umywają się do tych chemicznych. Żeby dodatkowo wzmocnić cytrynowe doznania zdecydowałam się na lukier na bazie soku z cytryny w intensywnie żółtym kolorze.

Ale żeby nie było prosto i nudo postanowiłam nadać im trochę blichtru poprzez miedzianozłotą jadalną farbkę i złoty cukrowy pyłek. Przepis na donuty znajdziecie tu, dodajcie do niego tylko 1 łyżkę startej skórki cytrynowej. Poniżej znajdziecie za to przepis na glazurę.

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy
  • pyłek jadalny złoty
  • miedziana jadalna farbka

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować glazurę w misce mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i barwnikiem spożywczym.
  2. Lukier powinien być gęsty, ale lejący się. Maczamy w nim donuty i odkładamy na kratkę, aby ściekł nadmiar.
  3. Kiedy lekko zastygnie robimy na lukrze nierównomierne pociągnięcia pędzlem z farbki. Można także posypać miejscami złoty pyłek.

 

 

 

 

 

Pieczone donuty z cytrynową nutą i cytrynową glazurą lukrową

Przepis na pieczone donuty już macie, ale możecie go zmodyfikować i sprawić, że będą nieziemsko cytrynowe poprzez albo dodanie do ciasta cytrynowego aromatu, albo startej skórki cytrynowej – ja polecam tą drugą opcję, bo jednak naturalne saki nie umywają się do tych chemicznych. Żeby dodatkowo wzmocnić cytrynowe doznania zdecydowałam się na lukier na bazie soku z cytryny w intensywnie żółtym kolorze. 

Ale żeby nie było prosto i nudo postanowiłam nadać im trochę blichtru poprzez miedzianozłotą jadalną farbkę i złoty cukrowy pyłek. Przepis na donuty znajdziecie tu, dodajcie do niego tylko 1 łyżkę startej skórki cytrynowej. Poniżej znajdziecie za to przepis na glazurę.

Ingredients

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy
  • pyłek jadalny złoty
  • mmiedziana jadalna farbka

Instructions

  1. Aby przygotować glazurę w misce mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i barwnikiem spożywczym

  2. Lukier powinien być gęsty, ale lejący się. Maczamy w nim donuty i odkładamy na kratkę, aby ściekł nadmiar

  3. Kiedy lekko zastygnie robimy na lukrze nierównomierne pociągnięcia pędzlem z farbki. Można także posypać miejscami złoty pyłek