Galaktyczna glazura do pączków lub ciastek

Galaktyczne donuty to hit Instagrama i internetu ostatnich lat. Postanowiłam i ja dać się porwać temu trendowi i zrobiłam swoją wersję tych kosmicznych pączków. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, wystarczy spora ilość cukru pudru, barwniki spożywcze oraz trochę jadalnego pyłku i brokatu i gotowe.

Intensywne w swoich kolorach niebieskie firmamenty mienią się błyszczącymi brokatowymi konstelacjami i galaktykami niczym droga mleczna ze srebrnego pyłku. Z takiej ilości składników spokojnie starczy Wam lukru na ok 14 donutów, a przepis na nie znajdziecie tutaj.

 

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • niebieski, granatowy i fioletowy barwnik spożywczy
  • ekstrakt waniliowy
  • 1-2 łyżek mleka (krowiego lub roślinnego)
  • jadalny brokat
  • srebrny pyłek

Przygotowanie:

  1. W miseczce łączymy na gładki gęsty lukier wodę, płynny ekstrakt waniliowy – ok 1 łyżeczkę oraz 1-2 łyżek mleka – zawsze lepiej wlać mniej i później dodać więcej.
  2. Lukier dzielimy na 3 części i do każdej z nich dodajemy w osobnej miseczce inny barwnik.
  3. W głębokim talerzu wylewamy granatowy lukier a na nim polewamy nierównomierne wzory z pozostałych dwóch kolorów i lekko przejeżdżamy po nich wykałaczką.
  4. W lukrze maczamy donuty i odkładamy na kratkę, aby obciekły. Kiedy lukier jest jeszcze wilgotny posypujemy je jadalnym brokatem i srebrnym pyłkiem.

 

 

 

 

 

Galaktyczna glazura do pączków lub ciastek

Galaktyczne donuty to hit Instagrama I internetu ostatnich lat. Postanowiłam i ja dać się porwać temu trendowi i zrobiłam swoją wersję tych kosmicznych pączków. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, wystarczy spora ilość cukru pudru, barwniki spożywcze oraz trochę jadalnego pyłku i brokatu i gotowe. 

Intensywne w swoich kolorach niebieskie firmamenty mienią się błyszczącymi brokatowymi konstelacjami i galaktykami niczym droga mleczna ze srebrnego pyłku. Z takiej ilości składników spokojnie starczy Wam lukru na ok 14 donutów, a przepis na nie znajdziecie tutaj.

Ingredients

  • 1 szklanka cukru pudru
  • niebieski, granatowy i fioletowy barwnik spożywczy
  • ekstrakt waniliowy
  • 1-2 łyżek mleka krowiego lub roślinnego
  • jadalny brokat
  • srebrny pyłek

Instructions

  1. W miseczce łączymy na gładki gęsty lukier wodę, płynny ekstrakt waniliowy – ok 1 łyżeczkę oraz 1-2 łyżek mleka – zawsze lepiej wlać mniej i później dodać więcej

  2. Lukier dzielimy na 3 części i do każdej z nich dodajemy w osobnej miseczce inny barwnik

  3. W głębokim talerzu wylewamy granatowy lukier a na nim polewamy nierównomierne wzory z pozostałych dwóch kolorów i lekko przejeżdżamy po nich wykałaczką

  4. W lukrze maczamy donuty i odkładamy na kratkę, aby obciekły. Kiedy lukier jest jeszcze wilgotny posypujemy je jadalnym brokatem i srebrnym pyłkiem