Focaccia z oliwkami i czarną solą kala namak

Pamiętam, jaki pierwszy raz spróbowałam focaccię i nie potrafiłam przestać jej jeść. Ten prosty placek, tłusty od dużej ilości oliwy, jaką się wykorzystuje do jego przyrządzenia skradł moje serce. Focaccia jest chrupiąca na brzegach, z lekko ciągnącą się skórką i mięciutka, i puszysta w środku. Jak dla mnie to jeden z tych klasycznych włoskich smaków, które można odtworzyć u siebie w domu.

W tym przepisie wykorzystałam czarne oliwki i bardzo charakterystyczną w smaku czarną wulkaniczną sól kala namak, która ma lekki posmak jajek gotowanych na twardo – jeśli nie jesteście fanami polecam zwykłą gruboziarnistą sól lub różową himalajską 😉

 

Składniki:

Zaczyn do Focaccii

  • 1/3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki

Focaccia

  • 1 1/4 filiżanki wody
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 6g suszonych drożdży
  • 3 1/3 do 2/3 szklanki 3 mąki do chleba, plus więcej do posypania
  • 1 łyżka stołowa soli

Dodatki

  • Czarne oliwki
  • Rozmaryn
  • Sól kala namak (lub inna gruboziarnista)

Przygotowanie:

  1. 24 godzin przed planowanym pieczeniem przygotowujemy zaczyn. W plastikowym pojemniku wsypujemy drożdże, dodajemy pół szklanki wody i odstawić na kilka minut, żeby się dobrze rozpuściło. Dodajemy mąkę, tworząc miękkie ciasto, dość lejące się. Przykrywamy szczelnie folią i przechowujemy w temperaturze pokojowej od 12 do 24 godzin.
  2. Na ok 3 godziny przed pieczeniem do dużej miski wlewamy wodę, łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy nasz zaczyn. Ja całość mieszałam mikserem z hakiem do ciasta.
  3. Gdy ciasto stanie się jednolite dodajemy drożdże i mąkę i zmniejszamy obroty miksera. Mieszamy składniki na niskich obrotach przez dwie minuty, aż będą dokładnie połączone.
  4. Przy pracującym mikserze dodajemy sól i pieprz, zwiększamy obroty do średniej prędkości miksujemy 6 do 8 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i nie odkleja się od boków miski, można dodać więcej mąki.
  5. Ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą miski i przykrywamy na ok godzinę do wyrośnięcia. W wersji skróconej po wyrośnięciu ciasta polewamy je oliwą i obtaczamy chwilę, aby zaabsorbowało oliwę. W wersji dłuższej przewracamy ciasto na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 30 minut.
  6. Blachę prostokątną polewamy obficie oliwą z oliwek. Rozciągamy w niej ciasto i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Nakłuwamy ją palcami i wtykamy w ciasto oliwki, a następnie posypujemy solą i rozmarynem, na sam koniec skrapiamy jeszcze wierzch oliwą.
  7. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut, aż się zrumieni.

 

 

Focaccia z oliwkami i czarną solą kala namak

Pamiętam, jaki pierwszy raz spróbowałam foccacię i nie potrafiłam przestać jej jeść. Ten prosty placek, tłusty od dużej ilości oliwy, jaką się wykorzystuje do jego przyrządzenia skradł moje serce. Foccacia jest chrupiąca na brzegach, z lekko ciągnącą się skórką i mięciutka, i puszysta w środku. Jak dla mnie to jeden z tych klasycznych włoskich smaków, które można odtworzyć u siebie w domu. 

W tym przepisie wykorzystałam czarne oliwki i bardzo charakterystyczną w smaku czarną wulkaniczną sól kala namak, która ma lekki posmak jajek gotowanych na twardo – jeśli nie jesteście fanami polecam zwykłą gruboziarnistą sól lub różową himalajską 😉

Ingredients

  • 0,5 łyżeczki drożdży suszonych
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mąki
  • 300 ml wody
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 6 g suszonych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki do chleba, plus więcej do posypania
  • 1 łyżka stołowa soli
  • czarne oliwki
  • rozmaryn
  • sól kala namak lub inna gruboziarnista

Instructions

  1. 24 godzin przed planowanym pieczeniem przygotowujemy zaczyn. W plastikowym pojemniku wsypujemy drożdże, dodajemy pół szklanki wody i odstawić na kilka minut, żeby się dobrze rozpuściło. Dodajemy mąkę, tworząc miękkie ciasto, dość lejące się. Przykrywamy szczelnie folią i przechowujemy w temperaturze pokojowej od 12 do 24 godzin

  2. Na ok 3 godziny przed pieczeniem do dużej miski wlewamy wodę, łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy nasz zaczyn. Ja całość mieszałam mikserem z hakiem do ciasta

  3. Gdy ciasto stanie się jednolite dodajemy drożdże i mąkę i zmniejszamy obroty miksera. Mieszamy składniki na niskich obrotach przez dwie minuty, aż będą dokładnie połączone

  4. Przy pracującym mikserze dodajemy sól i pieprz, zwiększamy obroty do średniej prędkości miksujemy 6 do 8 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i nie odkleja się od boków miski, można dodać więcej mąki

  5. Ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą miski i przykrywamy na ok godzinę do wyrośnięcia. W wersji skróconej po wyrośnięciu ciasta polewamy je oliwą i obtaczamy chwilę, aby zaabsorbowało oliwę. W wersji dłuższej przewracamy ciasto na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 30 minut

  6. Blachę prostokątną polewamy obficie oliwą z oliwek. Rozciągamy w niej ciasto i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Nakłuwamy ją palcami i wtykamy w ciasto oliwki, a następnie posypujemy solą i rozmarynem, na sam koniec skrapiamy jeszcze wierzch oliwą

  7. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut, aż się zrumieni