Wołowina w sosie pieczarkowym z korniszonami, podana z kaszą gryczaną

To połączenie mięsa, kaszy gryczanej, pieczarek i korniszonów znam od mojej mamy i pamiętam, jak się tym zajadałam jako dziecko. To kolejny dowód na to, że wystarczy tylko kilka składników i może z nich powstać danie, które będzie z Wami przez lata.

Najlepsze w nim jest to, że pasuje tez do innych rodzajów mięsa – również wieprzowi czy drobiu. Jeśli nie jesteście fanami korniszonów, to z powodzeniem można je zastąpić ogórkami kiszonymi.

 

Składniki:

  • 4-6 ogórków korniszonów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g wołowiny
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka wody
  • 1 liść laurowy
  • 150 g pieczarek
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • kasza gryczana do podania

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na 1 łyżce masła lub oliwy.
  2. Wołowinę kroimy w drobną kostkę (dzięki temu szybciej się zrobi) i obtaczamy w mące, a następnie dodajemy na patelnie do cebuli i czosnku i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony i dolewamy wodę oraz dodajemy liść laurowy. Dusimy ok godziny, uzupełniając poziom wody jeśli odparuje – chodzi o to, aby wołowina zmiękła.
  3. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę razem dusimy.
  4. Na koniec dodajemy pokrojone w słupki korniszony, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
  5. Podajemy koniecznie z kaszą gryczaną, ale jeśli nie jesteście jej fanami, to ka każdą inną tez będzie pyszne.

 

 

 

Wołowina w sosie pieczarkowym z korniszonami, podana z kaszą gryczaną

To połączenie mięsa, kaszy gryczanej, pieczarek i korniszonów znam od mojej mamy i pamiętam, jak się tym zajadałam jako dziecko. To kolejny dowód na to, że wystarczy tylko kilka składników i może z nich powstać danie, które będzie z Wami przez lata. 

Najlepsze w nim jest to, że pasuje tez do innych rodzajów mięsa – również wieprzowi czy drobiu. Jeśli nie jesteście fanami korniszonów, to z powodzeniem można je zastąpić ogórkami kiszonymi.

Ingredients

  • 4-6 ogórków korniszonów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g wołowiny
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka wody
  • 1 liść laurowy
  • 150 g pieczarek
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • kasza gryczana do podania

Instructions

  1. Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na 1 łyżce masła lub oliwy

  2. Wołowinę kroimy w drobną kostkę (dzięki temu szybciej się zrobi) i obtaczamy w mące, a następnie dodajemy na patelnie do cebuli i czosnku i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony i dolewamy wodę oraz dodajemy liść laurowy. Dusimy ok godziny, uzupełniając poziom wody jeśli odparuje – chodzi o to, aby wołowina zmiękła

  3. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę razem dusimy

  4. Na koniec dodajemy pokrojone w słupki korniszony, śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, tymiankiem oraz solą i pieprzem

  5. Podajemy koniecznie z kaszą gryczaną, ale jeśli nie jesteście jej fanami, to ka każdą inną tez będzie pyszne