Domowy makaron z sosem z gorgonzoli na bazie bechamel z chipsami z bekonu

Dzieliłam się z Wami jakiś czas temu przepisem na domowy makaron, więc pora teraz na przepis z jego użyciem. Zwykłe spaghetti albo linguine też będzie dobre, ale jeśli macie taką możliwość warto jest poświęcić trochę więcej czasu na jego zrobienie. Dzisiaj makaron w kremowym sosie śmietanowym z gorgonzolą i chrupiącymi chipsami z bekonu.

Prosty i smaczny, a do tego super szybki w wykonaniu.

 

Składniki:

  • 200 g domowego makaronu
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g gorgonzoli
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 4-6 plastrów bekonu

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni podsmażamy plastry bekonu na złoty kolor, a następnie odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz i pozwolić im nabrać chrupkości.
  2. W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania – jeśli to domowy, wystarczy go gotować 3-4 minuty, zależnie od grubości. Jeśli gotowy to według instrukcji na opakowaniu.
  3. Na tą samą patelnię dodajemy masło podsmażamy chwilę drobno posiekany czosnek i zdejmujemy go z patelni.
  4. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszając, a później wlewamy melko i ucierając ba gładki sos bechamel.
  5. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w kawałki gorgonzolę i na małym ogniu trzymamy chwilę, aż ser się rozpuści.
  6. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy z pokruszonymi chipsami z bekonu.

 

 

Domowy makaron z sosem z gorgonzoli na bazie bechamel z chipsami z bekonu

Dzieliłam się z Wami jakiś czas temu przepisem na domowy makaron, więc pora teraz na przepis z jego użyciem. Zwykłe spaghetti albo linguine też będzie dobre, ale jeśli macie taką możliwość warto jest poświęcić trochę więcej czasu na jego zrobienie. Dzisiaj makaron w kremowym sosie śmietanowym z gorgonzolą i chrupiącymi chipsami z bekonu. 

Prosty i smaczny, a do tego super szybki w wykonaniu.

Ingredients

  • 200 g domowego makaronu lub innego gotowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g gorgonzoli
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • ól i pieprz
  • 4-6 plastrów bekonu

Instructions

  1. Na suchej patelni podsmażamy plastry bekonu na złoty kolor, a następnie odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz i pozwolić im nabrać chrupkości

  2. W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania – jeśli to domowy, wystarczy go gotować 3-4 minuty, zależnie od grubości. Jeśli gotowy to według instrukcji na opakowaniu

  3. Na tą samą patelnię dodajemy masło podsmażamy chwilę drobno posiekany czosnek i zdejmujemy go z patelni.

  4. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszając, a później wlewamy melko i ucierając ba gładki sos bechamel.

  5. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w kawałki gorgonzolę i na małym ogniu trzymamy chwilę, aż ser się rozpuści

  6. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy z pokruszonymi chipsami z bekonu