Dyniowe mini serniczki z lemon curd

Hungry Flamingo świętuje dziś roczek, a z tej okazji mam dla Was przepyszny przepis, który zadowoli fanów słodko-kwaśnych łakoci 🙂

Te mini serniczki wyszły naprawdę dobrze – intensywny dyniowy smak podkręcony kwaśnym lemon curd. Słodycz i kwaśność w jednym, czyli takie połączenie, jakie lubię przy deserach. Ja do pieczenia użyłam specjalnych silikonowych foremek do tartaletek, które na środku mają wgłębienie na krem, ale Wy możecie użyć jakich tylko chcecie – lemon curd może lekko spływać, ale i tak będzie się trzymał nawet na powierzchni kopuły.

Perfekcyjnym dodatkiem do nich i zarazem piękną dekoracją będą listki melisy, która sama w sobie też ma lekko cytrynowe nuty.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 kg twarogu
  • 150 g puree dyniowego
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • lemon curd do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy twaróg i puree dyniowe, a następnie mieszamy na średnich obrotach.
  2. Kiedy ser się ubije dodajemy jajka, cukier, wanilię i mąkę i ponownie mieszamy na gładką masę.
  3. Masę sernikową przekładamy do foremek. Jeżeli nie są silikonowe warto wysmarować je masłem i oprószyć mąką.
  4. Pieczemy ok 15-20 minut do suchego patyczka.
  5. Po ostudzeniu nakładamy lemon curd i dekorujemy.
  6. Podajemy schłodzone. Oprócz melisy czy rurek z kremem pięknym dodatkiem mogą być też mini bezy.

 

 

 

 

Dyniowe mini serniczki z lemon curd

Te mini serniczki wyszły naprawdę dobrze – intensywny dyniowy smak podkręcony kwaśnym lemon curd. Słodycz i kwaśność w jednym, czyli takie połączenie, jakie lubię przy deserach. Ja do pieczenia użyłam specjalnych silikonowych foremek do tartaletek, które na środku mają wgłębienie na krem, ale Wy możecie użyć jakich tylko chcecie – lemon curd może lekko spływać, ale i tak będzie się trzymał nawet na powierzchni kopuły. 

Perfekcyjnym dodatkiem do nich i zarazem piękną dekoracją będą listki melisy, która sama w sobie też ma lekko cytrynowe nuty.

Ingredients

  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 kg twarogu
  • 150 g puree dyniowego
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • lemon curd do dekoracji

Instructions

  1. W misce umieszczamy twaróg i puree dyniowe, a następnie mieszamy na średnich obrotach

  2. Kiedy ser się ubije dodajemy jajka, cukier, wanilię i mąkę i ponownie mieszamy na gładką masę

  3. Masę sernikową przekładamy do foremek. Jeżeli nie są silikonowe warto wysmarować je masłem i oprószyć mąką

  4. Pieczemy ok 15-20 minut do suchego patyczka

  5. Po ostudzeniu nakładamy lemon curd i dekorujemy

  6. Podajemy schłodzone. Oprócz melisy czy rurek z kremem pięknym dodatkiem mogą być też mini bezy