Szafranowe risotto z krewetkami i salsą mango

Ten przepis to jedno z moich ulubionych krewetkowych dań – ma w sobie wszystko to co lubię – sprężyste aromatyczne krewetki, delikatne i kremowe risotto przygotowane na wywarze krewetkowym co dodatków podbija smak, podane z odświeżającą salsą mango, która zaostrzona jest chilli.

Śródziemnomorski klimat na jednym talerzu – eksplozja smaków, powstała tak naprawdę tylko z kilku składników.

 

Składniki:

Krwewtki w marynacie

  • 300 g krewetek tygrysich (najlepiej surowych)
  • pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Szafranowe risotto

  • 200 g ryżu arborio
  • szczypta szafranu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 400 ml wywaru ze pancerzyków krewetek

Salsa mango

  • 1 mango
  • 1 papryczka chilli
  • kolendra
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania krewetek – pozbywamy się główek i zdejmujemy pancerzyki, a następnie oczyszczamy krewetki.
  2. Pancerzyki i główki krewetek płuczemy a następnie gotujemy w 400 ml wody przez kilka minut – nie można gotować zbyt długo bo wywar straci walory smakowe.
  3. Mango obieramy i drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy drobno posiekane chilli, kolendrę i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Czosnek i pietruszkę siekamy, dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek i obtaczamy w tej marynacie krewetki. Ostawiamy na bok.
  5. W garnku podgrzewamy oliwę i prażymy na niej chwilę ryż. Kiedy stanie się szklisty, następnie dodajemy porcjami bulion krewetkowy.
  6. W miseczce zalewamy wrzątkiem szafran – odstawiamy na bok.
  7. Kiedy risotto zacznie mięknąc dodajemy wodę z szafranem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać tez chilli i pietruszkę na sam koniec po zdjęciu z ognia.
  8. Na patelni obsmażamy krewetki i dodajemy do risotto. Serwujemy z salsą mango.

 

 

 

Szafranowe risotto z krewetkami i salsą mango

Ten przepis to jedno z moich ulubionych krewetkowych dań – ma w sobie wszystko to co lubię – sprężyste aromatyczne krewetki, delikatne i kremowe risotto przygotowane na wywarze krewetkowym co dodatków podbija smak, podane z odświeżającą salsą mango, która zaostrzona jest chilli. 

Śródziemnomorski klimat na jednym talerzu – eksplozja smaków, powstała tak naprawdę tylko z kilku składników.

Ingredients

  • 300 g krewetek tygrysich najlepiej surowych
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 g ryżu arborio
  • szczypta szafranu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 400 ml wywaru ze pancerzyków krewetek lub bulionu warzywnego bądź rybnego
  • 1 mango
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek kolendry

Instructions

  1. Zaczynamy od przygotowania krewetek – pozbywamy się główek i zdejmujemy pancerzyki, a następnie oczyszczamy krewetki

  2. Pancerzyki i główki krewetek płuczemy a następnie gotujemy w 400 ml wody przez kilka minut – nie można gotować zbyt długo bo wywar straci walory smakowe

  3. Mango obieramy i drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy drobno posiekane chilli, pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem

  4. Czosnek i pietruszkę siekamy, dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek i obtaczamy w tej marynacie krewetki. Ostawiamy na bok

  5. W garnku podgrzewamy oliwę i prażymy na niej chwilę ryż. Kiedy stanie się szklisty, następnie dodajemy porcjami bulion krewetkowy

  6. W miseczce zalewamy wrzątkiem szafran – odstawiamy na bok

  7. Kiedy risotto zacznie mięknąc dodajemy wodę z szafranem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać tez chilli i pietruszkę na sam koniec po zdjęciu z ognia

  8. Na patelni obsmażamy krewetki i dodajemy do risotto. Serwujemy z salsą mango