Sajgonki z warzywami i makaronem chow mein

Czym się różnią sajgonki od spring Rollsów? Sajgonki są smażone, dzięki czemu zyskują super chrupiącą skórkę. Papier ryżowy jest tak cienki, że od wpływem temperatury błyskawicznie zmienia się w kruchą skorupkę otaczającą nadzienie. A co do środka? Na co tylko macie ochotę.

Ja proponuję kolorowe warzywa i makaron chow mein. Wszystko w aromatycznym słodko-ostrym sosie a bazie sosu sojowego. Polecam serwować z sosem słodkie chilli.

 

Składniki:

  • Papier ryżowy
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • Mały kawałek brokułu
  • Grzyby shitake
  • Kiełki fasoli mung
  • 4 łyżki sosu sjowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu teryiaki
  • Imbir
  • chilli
  • 100 g makaronu chow mein

Przygotowanie:

  • Warzywa i grzyby myjemy i kroimy w paseczki.
  • Imbir drobno siekamy i razem z chilli podsmażamy lekko na oleju, a następnie dodajemy pokrojone warzywa oraz kiełki i obsmażamy delikatnie.
  • Do warzyw dodajemy sos sojowy, teryiaki i mieszamy dokładnie.
  • Do warzyw wlewamy szklankę wody i dodajemy pokruszony makaron chow mein i chwile gotujemy, aż zmięknie.
  • Papier ryżowy moczymy w wodzie i kiedy zrobi się elastyczny zawijamy w niego porcje makaronu z warzywami.
  • Sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu, a następnie odsączamy z jego nadmiaru na ręcznikach papierowych.
  • Najlepiej je podawać od razu po smażeniu, bo wtedy są najbardziej chrupkie. Koniecznie spróbujcie ze słodkim sosem chilli.

 

 

 

Sajgonki z warzywami i makaronem chow mein

Czym się różnią sajgonki od spring Rollsów? Sajgonki są smażone, dzięki czemu zyskują super chrupiącą skórkę. Papier ryżowy jest tak cienki, że od wpływem temperatury błyskawicznie zmienia się w kruchą skorupkę otaczającą nadzienie. A co do środka? Na co tylko macie ochotę. 

Ja proponuję kolorowe warzywa i makaron chow mein. Wszystko w aromatycznym słodko-ostrym sosie a bazie sosu sojowego. Polecam serwować z sosem słodkie chilli.

Ingredients

  • papier ryżowy
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • mały kawałek brokułu
  • grzyby shitake
  • kiełki fasoli mung
  • 4 łyżki sosu sjowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu teryiaki
  • imbir
  • chilli
  • 100 g makaronu chow mein

Instructions

  1. Warzywa i pieczarki myjemy i kroimy w paseczki

  2. Imbir drobno siekamy i razem z chilli podsmażamy lekko na oleju, a następnie dodajemy pokrojone warzywa oraz kiełki i obsmażamy delikatnie

  3. Do warzyw dodajemy sos sojowy, teryiaki i mieszamy dokładnie

  4. Do warzyw wlewamy szklankę wody i dodajemy pokruszony makaron chow mein i chwile gotujemy, aż zmięknie

  5. Papier ryżowy moczymy w wodzie i kiedy zrobi się elastyczny zawijamy w niego porcje makaronu z warzywami

  6. Sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu, a następnie odsączamy z jego nadmiaru na ręcznikach papierowych

  7. Najlepiej je podawać od razu po smażeniu, bo wtedy są najbardziej chrupkie. Koniecznie spróbujcie ze słodkim sosem chilli