Burgery z chrupiącym bekonem, awokado i majonezem harissa

Kolejny burger wjeżdża na bloga. Tym razem w dość klasycznej formie – nieziemsko chrupiący bekon, wołowina, kremowe awokado, pomidor i roszponka. Ah, no i ser gruyere, fantastycznie aromatyczny i pyszny – perfekcyjne współgra z intensywnym smakiem mięsa. Bułki posmarowane są majonezem z harissą, co dodaje całej kanapce odrobinę pikanterii.

Nie ma co czekać, ten burger jest tak pyszni, że na pewno nie będziecie żałować 🙂

 

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 awokado
  • Bułki do burgerów lub kajzerki
  • Kilka plastrów sera gruyere
  • Pomidor
  • Roszponka
  • Majonez
  • Harissa

Przygotowanie:

  1. Wołowinę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i formujemy kotlety, odrobinę większe niż bułka – mięso podczas smażenia się zetnie i skurczy.
  2. Pomidora i awokado kroimy w plastry. Roszponkę myjemy.
  3. P patelni podsmażamy bekon – z obu stron aż się zrumieni, a następnie odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz – nabierze wówczas chrupkości.
  4. Burgery smażymy z obu stron – tyle ile cm grubości ma kotlet, tyle czasu należy smażyć go z każdej strony. Kiedy przewracamy go na drugą stronę kładziemy plasterki sera, aby się stopił.
  5. Po usmażeniu odkładamy burgery na talerz i na tej samej patelni grillujemy obie połówki bułek.
  6. Bułki smarujemy majonezem wymieszanym z harissa, układamy na dolnej części roszponkę, bekon, na nim burgera, pomidora, awokado i przykrywamy górną częścią bułki.