Krem z dyni z wędzoną papryką

Przepisem na zupę krem z dyni dzieliłam się już z Wami na moim pierwszym blogu (znajdziecie je tu, tu, tu i tutaj). Ale ta zupa jest tak wdzięczna, jeśli chodzi o różne jej wariacje i modyfikacje, że i w tym roku nie mogło zabraknąć kolejnego przepisu.

Nie będę się rozwodzić nad tym, jak jest cudownie rozgrzewająca i pożywna. Powiem za to tylko, że w tej wersji wędzona papryka robi super robotę i jeśli jesteście fanami sosów w stylu chipotle to dobrze trafiliście!

 

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 cebule
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (jeśli chipotle to mniej – zależy od tego jak ostre chcecie)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • 0,75l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w paski. Nie obierać.
  2. Na blaszce wyłożonej pergaminem poukładać kawałki dyni, przekrojone na pół cebule (w łupinach) i ząbki czosnku (też w łupinach).
  3. Skrapiamy oliwą i posypujemy rozmarynem. Pieczmy w 170 stopniach przez ok 15-20 minut aż dynia zmięknie.
  4. Upieczone i ostudzone warzywa przekładamy do blendera – z czosnku i cebuli usuwamy wcześniej łupiny. Dodajemy bulion i wędzoną paprykę i miksujemy. Jeśli uznacie, że jest za gęsta dodajcie trochę wody.
  5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy – np. z jogurtem naturalnym i szynką prosciutto, albo kwaśną śmietaną i salami.

 

 

 

Krem z dyni z wędzoną papryką

Przepisem na zupę krem z dyni dzieliłam się już z Wami na moim pierwszym blogu. Ale ta zupa jest tak wdzięczna, jeśli chodzi o różne jej wariacje i modyfikacje, że i w tym roku nie mogło zabraknąć kolejnego przepisu. 

Nie będę się rozwodzić nad tym, jak jest cudownie rozgrzewająca i pożywna. Powiem za to tylko, że w tej wersji wędzona papryka robi super robotę i jeśli jesteście fanami sosów w stylu chipotle to dobrze trafiliście!

Ingredients

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 cebule
  • 0,5 główki czosnku
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku jeśli chipotle to mniej – zależy od tego jak ostre chcecie
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • 0,75 l bulionu warzywnego

Instructions

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w paski. Nie obierać

  2. Na blaszce wyłożonej pergaminem poukładać kawałki dyni, przekrojone na pół cebule (w łupinach) i ząbki czosnku (też w łupinach)

  3. Skrapiamy oliwą i posypujemy rozmarynem. Pieczmy w 170 stopniach przez ok 15-20 minut aż dynia zmięknie

  4. Upieczone i ostudzone warzywa przekładamy do blendera – z czosnku i cebuli usuwamy wcześniej łupiny. Dodajemy bulion i wędzoną paprykę i miksujemy. Jeśli uznacie, że jest za gęsta dodajcie trochę wody

  5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy – np. z jogurtem naturalnym i szynką prosciutto, albo kwaśną śmietaną i salami