Krucha tarta z figami, morelami i gruszką

Przyszło spore ochłodzenie, a to dla mnie jest jedną z pierwszych oznak jesieni, więc myślę, że najwyższa pora na jesienną tartę. Krucha, maślana, prosta z sezonowymi owocami – pyszna – soczysta gruszka, delikatna morela, słodka i intensywna figa.

Robi się ją w 10 minut plus ok 20 minut pieczenia 😀 Uwielbiam takie zwykłe połączenia – nieprzekombinowane, ale bogate w aromaty.

 

Składniki:

Tarta

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru

Dodatki

  • 2 gruszki
  • 3 figi
  • 4-5 moreli
  • miód
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. W misce siekamy razem cukier, mąkę, sól i masło, a następnie dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do schłodzenia do lodówki, lub jeśli nie macie na to czasu można je użyć od razu.
  1. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę (ja użyłam dwóch małych) do tarty i podpiekamy przez ok 10 minut w 180 stopniach.
  1. Podczas gdy spody się podpiekają szykujemy owoce: wszystkie myjemy, a następnie gruszki kroimy na połówki, wycinamy gniazda i kroimy w plasterki, morele kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i tak samo z figami.
  2. Na podpieczony spód układamy owoce, skrapiamy miodem i posypujemy cynamonem i podpiekamy kolejne 5-10 minut.
  3. Można podawać na ciepło z lodami lub samą na zimno – w każdej postaci będzie pyszna 😀

 

 

Krucha tarta z figami, morelami i gruszką

Przyszło spore ochłodzenie, a to dla mnie jest jedną z pierwszych oznak jesieni, więc myślę, że najwyższa pora na jesienną tartę. Krucha, maślana, prosta z sezonowymi owocami – pyszna – soczysta gruszka, delikatna morela, słodka i intensywna figa. Robi się ją w 10 minut plus ok 20 minut pieczenia 😀 Uwielbiam takie zwykłe połączenia – nieprzekombinowane, ale bogate w aromaty.

Ingredients

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 2 gruszki
  • 3 figi
  • 4-5 moreli
  • miód
  • cynamon

Instructions

  1. W misce siekamy razem cukier, mąkę, sól i masło, a następnie dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do schłodzenia do lodówki, lub jeśli nie macie na to czasu można je użyć od razu

  2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę (ja użyłam dwóch małych) do tarty i podpiekamy przez ok 10 minut w 180 stopniach

  3. Podczas gdy spody się podpiekają szykujemy owoce: wszystkie myjemy, a następnie gruszki kroimy na połówki, wycinamy gniazda i kroimy w plasterki, morele kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i tak samo z figami

  4. Na podpieczony spód układamy owoce, skrapiamy miodem i posypujemy cynamonem i podpiekamy kolejne 5-10 minut

  5. Można podawać na ciepło z lodami lub samą na zimno – w każdej postaci będzie pyszna